Viikkotehtävä 4 Harhaudu sinne minne nokka näyttää! Eli seuraa tällä viikolla lempiväriäsi tai kulje kohti tuntematonta.

luzern2007

Oli vuosi 2000 kun kuulin ensimmäistä kertaa Kansainvälisistä Situationeista, Keski-Eurooppalaisesta ryhmästä joka halusi rakentaa katulamppuihin on/off -napit, jotta ihmiset saisivat päättää itse milloin lamput ovat päällä ja milloin pimeänä. Katulamppujen nappien lisäksi ryhmä kehitteli myös muita metodeja yksilön vapauden kokemiseksi.

Eräs metodeista on merenkulkutermistöstä lainattu ranskankielinen derivee, harhailu. Klassisessa harjoituksessa harhailu toteutetaan esimerkiksi kahden nukkumaanmenon tai ruokailun välisellä ajanjaksoilla, mutta yhtä lailla harhailu voi kestää esimerkiksi tasan tunnin tai varttitunnin.

Kokeile tällä viikolla harhailla vähintään yhtenä päivänä.  Päätä väri jota seuraat, tai päätä kulkevasi vain kohti kauniita asioita, mielenkiintoisia asioita tai uusia paikkoja. Pistä merkille minkälaisiin paikkoihin, tilanteisiin tai ajatuksiin harhailun aikana eksyt.

Itse käytän harhailua varsin usein metodina uuden löytämiseen, rentoutumiseen tai innostumiseen; kun antaa mielihalujen johdattaa, eikä kontrolloi valintoja ja toimintaa näennäisellä tehokkuus- tai tulosakselilla, voi löytää mitä vain ja päätyä mihin vain! Turussa tällä metodilla on löytynyt muun muassa kauppakeskuksen alla sijaitseva renesanssikappeli (johon avaimet saa nykyään ravintola Paninin tiskiltä), Sveitsin Pilatus-vuorelta jännittävä lohikäärmeluolasto, ja New Yorkissa päädyin kertomaan kaupunkimuistoja Story Corps- tarinankeräyskoppiin ja lopuksi oikeustalolle lautamiesten koulutustilaisuuteen.

Iloista ja innostavaa harhailua, muistathan jakaa innostavimmat mielihaluharhailut myös muille arjen löytöretkeilijöille näillä sivustoilla!

Tämän viikon kummiharhailijana toimii Helsinkiläinen ympäristötaiteilija Joel Rosenberg. Lisää Joelin harhailureitistä ja kummikoulun ruotsinkielisestä harhailutoteutuksesta pääset lukemaan näiltä sivuilta keskiviikkona.

Iloista harhailua!

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Lisälinkkivinkit tehtävään:
Tehtävävastaukset 19
Viikon kummitaiteilija

Joel Rosenberg

joelrosenberg_omakuva

Joel Rosenberg on kylvöhommissa ympäristötaiteen ja aktivismin pelloilla.

Viikon koululaisryhmä

Turun Steinerkoulu

img_1258

Viikon 4 löytöretkeilijät olivatTurun Steinerkoulun lukiolaisia (13 kpl), jotka vielä ruotsin tunnille saapuessaan kuvittelivat tulevansa tavanomaiselle oppitunnille. Ensimmäinen ryhmä lähti matkaan aamuhämärässä, toinen harhaili juuri ennen lounastaukoa.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele