Meiju Niskala 1.12.2011 Taiteesta ja kansasta

taidettakansalle_teoskotona_nooraisoeskeli

Taidetta kansalle teos on nyt ohi ja suomalaisten taiteilijoiden teokset ovat matkanneet uusiin koteihin!

Teokseen etsittiin ensisijaisesti niitä, jotka tarvitsevat taidetta elämäänsä, eivätkä sitä syystä tai toisesta ole onnistuneet itselleen tätä ennen saamaan. Hakemuksia virtasi entisiltä kadunmiehiltä, köyhiltä, sairailta, vasta taiteeseen heränneiltä sekä sellaisilta jotka hakivat muistoa Kulttuuripääkaupunkivuodesta 2011. Näitä  lukiessa kohosi useasti vedet silmiin: vilpittömyys, toivo ja taiteen tarve tekivät vaikutuksen kaikkiin hakemuksia lukeneihin henkilöihin.

Teoksessa oli monta osaa: ensimmäinen osa liittyi hakulomakkeen tehtävään miettiä taiteen tarkoitusta ja sen suhdetta omaan elämään ja yhteiskuntaan. Toisessa osassa, tapahtumallisessa teoksessa, käännettiin taiteen kohtaaminen nurinpäin verrattuna tavanomaiseen hankintaprosessiin: ihminen valitsi teoksen sokkona (tai antoi teoksen valita itsensä), jolloin ei ollut takeita siitä, tukisiko teos suoraan vastaanottajan maailmankuvaa tai esteettistä mieltymystä. Jokaisella teoksella, teolla tai hetkellä on elämässä kyky puhutella ketä tahansa, jos siihen antaa tilaisuuden. Kolmannessa vaiheessa ihmiset pääsivät peilaamaan teokseen omat toiveensa, halunsa  ja maailmankuvansa.

“Taide on parempi peili kuin metallipinnoitettu lasi. Siitä voi aina aamuisin tarkistaa onko asenne kohdallaan.” kirjoitti eräs hakija. Vaikka lähes kaikissa hakemuksissa toivottiin uutta näkökulmaa maailmaan, onnistuivat jotkin teokset myös hätkähdyttämään vastaanottajien elämää. Tämä puolestaan on synnyttänyt keskustelua siitä, mihin hyvä taide oikeastaan tavallisen ihmisen elämässä  voi konkretisoitua.

Ohessa vielä muutama kuva pakettien sisältä paljastuneista teoksista ja uusista kodeista, sekä kaksi valokuvaaja Tuukka Kailan ottamaan kuvaa heti teospäivänä. Lisää kuvia ja keskustelua on varmasti tulossa vielä lähiaikoina!

"Moi! Tuija Teiskan teos "Bambi" löysi ainakin aluksi sijoituspaikan sohvanvierustalta kirjapinon päältä. Kavereita se sai heti tyynyistä, tuntuvat tulevan toimeen oikein mainiosti. Mahtavaa!" Harri Herrala

"Hei taas! Sain Noora Isoeskelin teoksen sarjasta "Sata yritystä piirtää David Lynch". Alkuun teos oli sylissäni ja lähellä sydäntäni. Kun olin aikani pidellyt sitä, raaskin laittaa sen olohuoneemme seinälle. Siinä se on sopivasti saman sävyisten verhojen vieressä arvoituksellisen näköisenä." Jouko Pukki

"Hei! Kiitokset lauantaista! Löysin paketin sisältä hurmaavan teoksen.Teospaikka löytyi heti luontevasti, ei tarvinnut miettiä sen enempää. Kuva on otettu läheltä, eli se patsastelee pianon päällä." Sirpa Ojala

"Silmät kaipaa taidetta. Pöydällekin mahtuu. Lattiallakin on tilaa. Kaikki ajattelemisen aihe on aamulla hyväksi. " kirjoitti hakemuksessaan Satu Salovaara, ja poseraa kuvaajalle taustalla pyörivän Ville Pirisen demonauhan tunnelmissa heti paketin avaamisen jälkeen.

Veikko Karski on siviiliammatiltaan lääkäri, joka tutkii taiteen vaikutuksia hyvinvointiin. Kuvassa etsitään paikkaa Pesusienimiehelle heti paketin avaamisen jälkeen.