Benny Majabacka 30.12.2011 Onnea löytöretkiin!

onnea

Vuoden toiseksi viimeinen päivä on hyvä päivä laittaa piste monelle asialle. Jäljelle jää vielä yksi päivä aikaa muuttaa mielensä. Usein huomaa miettivänsä, mitä on oppinut menneenä vuonna tai mitä on tarttunut hihaan. Ihminenhän haluaa aina kehittyä. Tanssahtelu kaupunkitaiteen kanssa on avannut silmiäni moneen suuntaan, on ollut pakko ajatella pintaa syvemmältä ja sehän tekee terää. Yhtä ja toista olen aistinut taiteen tekemisestäkin, en kuitenkaan mitään, mitä ainakaan vielä voisin selkeästi määritellä.

Taidetta Kansalle -teoksen puitteissa otin yhteyttä yli sataan suomalaiseen taiteilijaan. Eräs taiteilija kertoi minulle, että taidetta tehdään juovuksissa, eikä siitä kukaan ole oikeasti kiinnostunut. Myös taiteilija sanoi, ettei oikeasti yritä sanoa mitään. Toinen ei oikeasti sanonut mitään, mutta hänen teoksensa sanoi. Kolmas taiteilija halusi teoksellaan auttaa niitä, ketkä ovat avun tarpeessa. Hänen teoksensa syntyi ympärillä olevasta hädästä ja vastasi siihen. Eräs ilmaisi itseään, sillä hän näki maailmassa kauneutta toisin kuin hän, joka luomuksellaan provosoi näkemään kauniin pinnan läpi syvempiä vaikuttimia. Oli niitäkin, joiden mielestä kulttuuripääkaupunkihanke riistää taiteilijoita lihottaen tuottajia ja sitten oli niitä, jotka sanoivat tämän olevan parasta herkkua pitkään aikaan.

Ehkä sittenkin ymmärsin jotain…kyse taitaa olla tarkkailusta; valpas silmä ja harjaantunut korva erottavat. Reagointi taas liittyy kombatibilismiin. Ehkä tämä johtaa kohdallani uuden vuoden lupauksiin? Jos näin käy, taide on tehnyt vahvaa työtä.

Läntiseltä rantakadulta Fortuna-korttelista, joka nimettiin onnen jumalattaren mukaan Turun palon päätyttyä siihen, löytyy kortteligallerian teos, jonka sanoin haluan toivottaa tuleviin päiviin onnea kaikille!

Teoksessa tapahtuu -blogi

Teoksia ideoidaan, päivitetään, startataan ja suljetaan. Mutta mitä taustalla tapahtuu? Kurkkaa työryhmän arkeen ja seuraa mitä kulisseissa vuoden aikana tapahtuu kun reilut satakuusikymmentä teospäivää tulevat ideasta toteutukseen!