Meiju Lampinen 30.12.2011 Kaikki jännä on ennen ja jälkeen pisteen

heippa!

Tykkään luvuista: on kulunut 364 päivää, joiden aikana olen kirjoittanut muun muassa yhteensä 72 blogia. Nämä blogit kertovat Taideklinikan vaiheista ja lisäksi 186 teospäivästä. Päivistä jolloin teoksia ja interventioita saattoi kokea, katsoa, kuulla ja käyttää. Vuoden mittaan arjen löytöretkeilyä kokemassa ja tekemässä oli yli 50 000 ihmistä sananmukaisesti vauvasta vaariin.

Vaikka pidänkin tilastoista, silti tärkeämpää kuin lopulliset luvut on se, mitä tapahtuu. Prosessi. Mitä on matkan varrella – ennen kuin junan makuuhytin oveen koputetaan, jotta sisään voisi astua tuutulaulukuoro tai ennen kuin Kauppatorille nousee korkea valkoinen teltta täynnä paketoituja taideteoksia? Aina alkuperäiset suunnitelmat eivät toteudu – ja tilalle kekataan vielä valloittavampia ratkaisuita – tai joskus jostain joutuu vain luopumaan budjettien tai muiden resurssien tullessa vastaan.

Minulle tapahtui tänä vuonna vaikka mitä. Kaupunkitaide sukelsi villasukkien varsista sisään ja pysyi visusti povitaskussa satoi tai paistoi. Takataskuni täyttyivät teoksien synnyttämistä toinen toistaan hurmaavimmista keskusteluista tuntemattomien turkulaisten kanssa ja vetoketjujen väliin jäi kiinni post it-lappu jos toinenkin. Hihanpieleen liimautui kymmeniä teostarroja ja napin lävestä vilkkuu vieläkin lämpö kaikkia tiimiläisiä, taideklinikkalaisia, agentteja, vierailijoita, löytöretkeilyryhmiä, kummitaiteilijoita – ja Turkua – kohtaan.

Muuttotouhuissa toimistolla - käsittelemäni esineet ovat peräisin huhtikuisesta ikkunainstallaatiosta.

Koin vuoden aikana paljon. Marraskuussa juteltuani vielä unissanikin 71 turkulaisen kanssa taiteesta tiesin, että jotain liikahti jossain muuallakin. Assistentin näkökulmasta jännittävintä onkin se, mitä tapahtuu kun makuuhytin ovi suljetaan tai kun taidepaketti avataan. Tekijöiden tietoinen prosessi loppuu ja kokijoiden (tietoinen tai tiedostamaton) alkaa. Tämän mielenkiintoisen yhtälön kunniaksi päätiin kerätä muutamia kuvia vuoden varrelta erilaisten prosessien alusta ja lopusta. Kuvat on ryhmitelty paikkojen mukaan ja linkeistä pääset niissä tapahtuneisiin teoksiin.

Tämän 73:nnen blogin myötä laitan omalta osaltani Turku365:n prosesseille (kevyen) pisteen. Sen sijaan saappaat arjen löytöretkeilyyn löytyvät nyt näiltä sivuilta kaikkien saatavilla – toivon, että täältä alkaa lukematon määrä uusia matkoja!

Kiitos! kirjoitti Meiju Lampinen, taiteellinen assistentti


VARTIOVUORI - NEULOTTU NÄKÖALA

Sumuinen Vartiovuori kuvattiin lokakuussa 2010.

Samainen Vartiovuori (tosin hieman eri suuntaan) lokakuussa 2011. Neulottu näköala -teos kehotti kulkijoita kurkkaamaan kaupungin silhuetin värikarttaan.

PUUTORI - Taideklinikalla vierailleet Kiikurit

Maaliskuussa harhailin viikkotehtävän mukaisesti Puutorin viereiseen Ystävyyspuistoon ja totesin, että "Puisto etsii ystäviä."

Toukokuussa Taideklinikan ryhmä Kiikurit polskasi Puutoria elävämmäksi ja istutti samalla ruusuorapihlajan - minnekäs muuallekaan kuin Ystävyyspuistoon, Puutorin naapuriin. (En tosin ole ihan varma, missä menee Puutorin ja Ystävyyspuiston raja-aita, ovat niin sulassa sovussa!)

HUOLTOPARTIO KAUPUNGILLA

Helmikuussa väliinputoajakohteet huollettiin tyylillä vapaaehtoisten kanssa.

Marraskuussa työmatkalla huomasin, kuinka anonyymi lätäköiden kuivaaja oli lähtenyt kahvitauolle.

TORKKUTYYNYT AURAJOEN RANNASSA

Talvella 2011 torkkutyynyjen ensimmäinen prototyyppi otti tuntumaa pakkasasteista Salossa. (Prototyyppi haluaa olla vaatimaton ja kuva haluaa pysyä pienenä.)

Saappaat torkuilla.

Toukokuussa valmiita tyynyjä uhkasi sade ja teospäivää siirrettiin eteenpäin.

RAITIOVAUNULINJASTOT TAKAISIN

Maaliskuussa TAAG eli Turun Akateemisen Amatöörigrillaajat kävivät testiajamassa kalkitinkoneita, joilla vanhat raitiovaunureitit maalattaisiin takaisin - riippui vielä siitä, millaiset luvat saataisiin, voisiko maalaus olla pysyvä!

Kun varsinaisena teospäivänä toukokuisena yönä teos toteutetaan kalkitinkoneilla ja kalkilla, on kello jo yli kolmen yöllä kun saavutaan Tuomiokirkkosillalle.

PALLIVAHAN PITSIHUNTU

Maaliskuussa tämän kesän jännittävin retkikohteeni Pallivahan siirtolohkare näytti parhaat puolensa jo ensi visiitillä, vaikka lunta olikin yli polven.

Heinäkuussa järkäle sai päälleen kauniin pitsihunnun ja avajaisissa eväät maistuvat piknikpeitolla istuskellen harppumusiikin soidessa taustalla.

KAKOLAPARAATIMATTO JOUTOMAALLE

Mittauksen jälkeen mattoa mallattiin paikoilleen.

Kakolassa luikerrellutta punaista paraatimattoa käytiin ensimmäistä kertaa mallaamassa paikoilleen sateisena kesäkuun sunnuntaina.

Alle kuukautta myöhemmin samalla paikalla helteisen ukkosilman vallitessa pidettiin avajaispuheita ja nostettiin mansikkamehumaljat kaikille 1059 matonkutojalle ja muille paraatimaton prosessissa mukanaolleille.

MAKUUVAUNUT - TAVALLISTEN TURKULAISTEN TUUTULAULUKUOROT

Huhtikuussa neuvoteltiin makuuvaunuissa huomioliivit päällä. Kuinka 3-4 -henkiset tuutulaulukuorot toimisivat junissa, kuljetaanko konnarin perässä? Milloin on eniten porukkaa matkalla?

Joulukuussa matka sujui mainiosti ja tuutulaulut soivat kauniisti hytistä toiseen.

KAUPPATORI - OODI ODOTUKSELLE & TAIDETTA KANSALLE

Helmikuussa Taideklinikan ensimmäinen teospäivä ja ensimmäistä kertaa Turku365 näkyy Kauppatorilla. Vuoden aikana kaupungin keskeisimmällä paikalla nähtiin myös muun muassa Taideklinikan ryhmiä kuten kansantanssi- ja -musiikkiryhmä Kiikurit, TAAGin raitiovaunureittien loppukiemurat sekä elokuussa joukko Turun Sunnuntaimaalareita.

Ulkoilmaosaston viimeinen iso teos ja Taidetta Kansalle -teltta täynnä taiteilijoiden lahjoittamia teoksia paketoituna odottamassa hakemuksien perusteella valikoituja taiteen vastaanottajia. -Ja viimeinen kerta kun Turku365 näyttäytyi Kauppatorilla.

TOIMISTO

Turku365-tiimi ja toimisto muutti Linnankatu 3:een lokakuussa 2010. Joulukuussa 2011 hahmoteltiin seinälle koko vuoden 2011 teoslakanaa.

Vuoden 2011 aikana teokset olivat siirtyneet seiniltä aivojen, käsien ja sydänten sekä naurujen ja hikikarpaloiden kautta kaupunkilaisten kokemukselliseksi pääomaksi.

Viimeinen lähtijä - muista sammuttaa valot! Kiitos tästä vuodesta.