Viikkotehtävä 9 Käännä arki nurinpäin Kuljetko aina samaa reittiä töistä kotiin tai teetkö aamutoimet joka päivä samoin? Rutiinit luovat turvaa mutta toisto tappaa.

jeppe-hein

Kuljetko aina samaa reittiä töistä kotiin tai teetkö aamutoimet joka päivä samoin? Rutiinit luovat turvaa mutta toisto tappaa.

Toisto, koskipa se sitten yksittäisen ihmisen elämää, yhteisön tapoja tai kaupungin käytänteitä, on hyväksi vain tiettyyn pisteeseen asti. Sen jälkeen se turruttaa, jarruttaa ja estää uusien ajatusten synnyn. Sitä laiskistuu ja uinahtaa. Ulkomailla matkustaessa saattaa joskus havahtua: oikeastiko nuo kiinalaiset ottavat päivätorkkuja ihan missä vain julkisessa paikassa, vetävät sanomalehden reunan silmälasien yli ja antavat ihmisvilinän liukua ohi ihan tuosta vain. Ja miten ihmeessä sveitsiläiset ovat rohjenneet ryhtyä keräämään isoissakin kaupungeissa kompostijätteitä hevoskyydillä, siitä huolimatta että muu maailma käyttää kuljetuksiin moderneja jätteenkäsittelyautoja?

Ideoinnin ja luovuuden yksi tunnetuista tekniikoista ja piirteistä on asioiden väärinpäin kääntäminen ja uudelleen yhdistely. Usein ongelmana on se, etteivät ihmiset jaksa, viitsi tai uskalla toimia ja nähdä asioita uusin silmin. Mitä naapurikin sanoisi jos näkisi meidän perheen nukkumassa makuupusseissa katolla? Entä miten kommentoisi naapurifirman pomo, jos kuulisi että täällä aamupalaverit alkavat joogaliikkeillä?

Taistele tällä viikolla turtumusta vastaan ja käännä oma arkesi nurinpäin! Tee lista arkirutiineistasi, poimi niistä viisi, ja toteuta ne toisin kuin yleensä. Siirrä työpisteesi päiväksi ullakolle, vaihda viikoksi ystävän kanssa kotia, syö tuntemattomimpia ruokalajeja ja kulje töihin liftaamalla tai työtoverin reppuselässä. Käännä rutiinit nurinpäin myös työpaikalla tai koulussa ja huomaa mitä ympäristölle ja itsellesi tapahtuu tai on tapahtumatta. Sillä jotain tapahtuu aina.

Mitä ikinä teetkin, poimi siitä syntyneet ideat, ajatukset ja huomiot jatkokehittelyyn. Ja muista: lapset ja vanhukset, heillä on yleensä hauskaa juuri siitä syystä he saavat keksiä elämää uudelleen ihan joka päivä!

Ps. Vinkki kaupungin viheryksiköille: kuvassa on kuvanveistäjä Jeppe Heinin uudenlaisia kohtaamisia ja käyttötapoja mahdollistava penkki.

,nisievret nisirukniruN

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Tehtävävastaukset 20
Viikon kummitaiteilija

Muusikko/taiteilija Anssi 8000

Anssin omakuva

Anssi 8000 käänsi arjen sääntöjä nurinpäin nyrjäyttämällä liikennemerkit

Viikon koululaisryhmä

Wäinö Aaltosen koulun 4.B

koulu omakuva

Wäinö Aaltosen koulun 4B-luokka on kielipainotteinen, toimelias luokka Turun Hirvensalosta. Tartuimme arjesta väärinpäin kiinni ja annoimme mennä!

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele
Kommentit 1
  1. matti 4.3.2011 klo:11:04

    hauska idea