Liisa-Mari Ojala 27.7.2011 Neulegraffiti toistaa kaupungin rytmikästä väritystä

Minna kaiteella

Tiistaina Vartiovuoren näköalapaikalla viuhuivat neulat ja langat, kun 65 metrin pituinen neulegraffiti kiinnitettiin polkua reunustavaan kaiteeseen. Neuleen harmaan pohjavärin rikkovat lämpimät murretut väripilkut, joiden sävyt on valittu edessä aukeavasta kaupunkimaisemasta.

Vartiovuoren ompelukerho kiinnittämässä neulegraffitia

Pallivahan pitsihunnussa mukana ollut Leena oli auttamassa

Minnan sukulaisia kiinnitysapulaisina

Taideklinikkalainen Minna Vainio kertoo kiinnittäneensä huomiota siihen, kuinka kaupungin väreissä on tiettyä toistuvuutta ja rytmiä. Katsoipa maisemaa mistä kulmasta tahansa, tietyt maamerkit nousevat aina esille taustasta. Esimerkiksi suuret vihreällä pressulla päällystetyt kattoikkunat maiseman keskellä toistuvat neuleessa parikin kertaa.

Vainio kertoo jonkun kommentoineen pohjaväriltään harmaata neuletta tylsän väriseksi, mutta toteaa samalla, että sellaisiahan kaupungit ovat. Harmaan betonin ja asfaltin seassa lämpimän sävyiset vihreät ja punaiset luovat yhdessä kaupunkimaisemaan harmoniaa ja säännöllisyyttä, minkä voi nyt huomata myös neulegraffitin raidoissa.

Alun perin Vainio olisi halunnut maalata maiseman, mutta metallinen kaide pohjana aiheutti ongelmia. Ruostehaitta, lupavaikeudet ja teoksen huoltamisongelmat ratkesivat, kun maalit vaihdettiin lankoihin. Neulottu teos on helppo kiinnittää ja poistaa ja lisäetuna neule tuo metallikaiteen kontrastiksi pehmeyttä ja lämpöä.

Vainio on tyytyväinen tulokseen. Teos vastaa suunnitelmaa ja nyt kun graffiti on saatu paikalleen, työ tuntuu konkretisoituvan – siihen voi tarttua ja nojailla. Vainiolla on jo ideoita neuleen jatkokäytölle teoksen päätyttyä, mutta niitä hän ei paljasta.

Minna ja viimeisiä kiinnityksiä odottava Neulottu näköala -teos

Neulottu näköala on ihailtavissa Vartiovuoren observatorion alla kulkevan polun varressa seuraavan kuukauden ajan jos sää sen vain sallii.