Meiju Niskala 7.11.2011 Taidetta on!

Pikkuhiljaa sisätilat täyttyvät.

Taidetta Kansalle -teos lähestyy!

Teoksen fyysiset puitteet testattiin kaatosateessa  salolaisen tehdasrakennuksen takapihalla toissa keskiviikkona. Sadat postilla ja netin kautta lähetetyt hakemukset taiteen vastaanottajiksi luettiin läpi viikon alkupuolella, ja näistä 298:sta taiteen hakijasta teokseen valittiin osallistumaan hieman yli 80 henkilöä.

Ohessa kuvakollaasi viikosta:

Hakemusurakan keskellä verensokeri pysyy kohdillaan porkkanalla ja salmiakilla.

Kun hakijat on valittu, arvotaan kullekin oma saapumisaika.

Salolaisen teollisuushallien takapihalta löytyy Taidetta kansalle -teltta.

Pikkuhiljaa sisätilat täyttyvät.

Illan pimetessä testataan myös valastus.

Päivän lopuksi: tiimipalaveri Salolaisen telttavuokraamon varastossa.

Tämänkaltaisissa, ihmisiä henkilökohtaisesti osallistavissa teoksissa liikutusaste on tekijöilläkin korkealla jo ennen varsinaista teosta. Vai mitä tuumitte tästä: kysyttäessä sitä, minkälainen taideteos hakija itse tahtoisi olla, valtaosa vastasi tahtovansa olla julkisen tilan teos, mahdollisimman monen käytettävissä.

Kuten: Patsas, jonka syliin voisi hetkeksi istahtaa (nainen, 45), maailmanpyörä vankila-alueella (mies, 64), taiteellinen liukumäki lasten leikkipuistossa(nainen, 82), tussilla vedetty tagi baarin vessan seinässsä (mies, 21), flash mob -performanssi (nainen, 30) ja koristeellinen suihkulähde (mies, 50).

Ja vielä:
Haluaisin olla patsas jossain näkyvällä paikalla, sillä ihailen nykyisin “patsastelijoita” ja miimikkoja ja haluaisin myös itse tehdä sellaista (Mies, 67).

Hakijoissa oli niin vähävaraisia, taidefriikkejä, työttämiä, sairauseläkeläisiä, kuin kulttuuripääkaupunkivuodesta muistoa kotiinsa tahtovia. Ja sen lisäksi henkilöitä, jotka yksinkertaisesti toivoivat saavansa taiteen keinoin elämään uutta perspektiiviä:

“Taiteen kanssa vuorovaikuttaminen on parempi peili kuin metallipinnoitettu lasi. SIitä on hyvä aamulla tarkitstaa onko tykka hyvin ja asenne kohdallaan uuden päivän haasteisiin, Ei haittaa vaikka suupielessä on mustikkakeittoa, jos muistaa olla pitämättä mitään itsestäänselvyytenä.” ( Nainen, 26)

Nyt valinnat on tehty. Saapumisjärjestys teokseen on arvottu. Seuraavaksi teokset paketoidaan vielä kertaalleen ja sääksi tilataan mieluiten aurinkoinen ilma, ei tihku- tai räntäsadetta, kiitos!

Sitä ennen haluaisin vielä kiittää kaikkia mukaan lähteneitä taiteilijoita ja hakemuksen lähettäneitä ihmisiä. Olen liikuttunut siitä miten ihmiset, jotka kaikista eniten taidetta elämäänsä hakemusten perusteella kaipaavat, haluaisivat sitä myös toisille antaa: “Minua kiinnostaisi mesenointi ja nuorten taiteilijoiden tukeminen, mutta kun raha ei meinaa riittää ruokaankaan, en sitä toistaiseksi ole voinut tehdä.” — Nainen, 56 v.

Taiteen keskeltä, teoksen käsikirjoittaja ja ohjaaja, Meiju Niskala