Anna-Sofia Sysser 15.4.2011 Sattumalta tuli runo!

IMG_2506

Turun kirjastoissa on runoiltu sattuman johdattamana jo melkein kahden viikon ajan. Sattumarunokortteja on ollut tarjolla valikoitujen hyllyjen päädyissä ja kirjaston henkilökunnan mukaan tuotoksia onkin tullut vastaan jo useamman kirjan välistä.

Erityisinä Sattumarunoagentteinamme toimi ryhmä Turun yliopiston luovan kirjoittamisen opiskelijoita, yhdessä opettajansa Niina Revon kanssa. Ryhmä jakautui vauhdilla ympäri suurta pääkirjastoa, kohti hyllyjä, niteitä ja tulevia sattumarunoja.

Kaunokirjallisuusosastolla runoillaan

Puhekuplista runonsäkeiksi

Salakuvaaja sai tallennettua erään agentin korvan :)

Sattuma johdatti agenttimme käyttämään todella monentyyppisiä lähteitä: sarjakuvia, sotakirjallisuutta, ruotsinkielistä lastenkirjallisuutta, tietokirjallisuutta, näytelmiä, kaunokirjallisuutta. Esimerkiksi Ibsenin valitut draamat, Star Trek -aiheinen elokuvakirja ja Kiroileva siili -sarjakuva tuottivat varmasti jännittävän runokollaasin!

Tämä tekniikka mahdollisti myös runojen monikielisyyden. Samassa runossa saattoi parhaimmillaan olla jopa kolmea eri kieltä! Agentit mainitsivat käyttäneensä ainakin suomea, ruotsia, englantia ja norjaa.

Runon ensimmäinen säe poliittisesta kirjallisuudesta, seuraava mistä?

Eräs agenteistamme päätyi huomaamaan , että vaikka valitut lauseet ja sanat olivat täysin sattumanvaraisia, saattoi seuraavassa lähteessä toistua sama teema tai ajatus kuin edellisessä. Tekniikka tuntui agentista hauskalta myös siksi, että useimpiin sanoihin tai lauseisiin ei muuten ikinä törmäisi tai keksisi niitä itse. Omaan kirjoitustyöhön agentti soveltaisi tekniikkaa yksittäisten sanojen kautta, antaisi ajatuksen rönsytä niistä kohti uusia tarinoita.

Valmis runo sujahtaa odottamaan löytäjäänsä

Ja sitten lopullisia sattumarunohelmiä:

Valmis runo Joensuun Elli -romaanin välissä


Antaa nopan päättää!

Sattuma yllätti myös työtiimimme: aulassa komeili kirjaston oma ilmoitus naakkaparvistamme!

Sattuman johdattelemaa viikonloppua toivottaa Anna-Sofia Sysser,  joka suuntaa aluksi Helsinkiin, mutta pakkaa laukkuunsa myös Liettuan matkaoppaan!