Emmi Kantonen 22.2.2011 Puhelinkoppi soikoon!

Saarni soittaa kuunnelmanumeroon

Teos voi tekoprosessin aikana muuttaa muotoaan monesta syystä. Välillä hyvän idean toteutus tyssää lupahakemusbumerangiin, välillä kustannukset kasvavat liian korkeiksi, tai yhteistyökumppaneita ei löydy. Joskus teoksen sisältö muuttuu kuin varkain johdattaen teoksen aivan uusille tuotantourille.

Saarnin Jonotusjollotus- teoksen idea oli selkeä: jonotus on tylsää, siihen kaivataan piristystä! Taideklinikan kuopus Saarni jonotteli virastoissa kynä suhisten, tehden muistiinpanoja havainnoistaan. Teimme kuunnelmaa virastojen ikävystyneille jonottajille.

Saarnin mentori Tuomas

Viimeisellä klinikkatapaamisellamme tutustutimme Saarnin Tumppiin, eli äänisuunnittelija Tuomas Norvioon, jonka studiolla Helsingissä kuunnelma nauhoitettiin. Kun Saarni esitteli pitkään hiomiaan tekstejä meille, huomasimme niiden sijoittuvan ulos, keskelle ihmisvilinää. Tekstissä risteilivät ihmiset liikennevaloissa ja bussipysäkeillä, Tumppi näki silmissään kauppatorin ja siellä kuunnelmalle rauhoitetun tilan.

Puhelinkoppi löytyi Fiskarsista

Suuntaa oli muutettava. Kun joku lausui taikasanan puhelinkoppi, Meijun silmät kirkastuivat. Häneltähän nimittäin löytyi takataskustaan, tai tarkemmin ottaen Fiskarsista navetan nurkalta, ehta Salon seudun puhelinkoppi! Vihreä kaunotar oli täydellisen kunnostuksen tarpeessa, mutta koska teoksen ensi-iltaan oli vielä kolmisen viikoa aikaa, lähdettiin uutta tuotantosuunnitelmaa totettamaan vauhdilla. Jonotusjollotus jalostui Oodiksi odotukselle.

Koppi löysi seppämestari Upi Anttilan suosituksesta mitä mainioimman restauroijan sijoitusseudultaan, Pohjan tehdaspalvelusta. Kunnostuksen toteuttaja Pentti Tamminen ehosti kopin uuteen loistoon ja vinkkasi myös ammattitaitoisen kuljetusfirman tuomaan aarteen hellävaraisesti Turkuun. Betonialustaakaan kopille ei tarvinnut valaa, sillä niitä Salon seudun puhelimella sattui vielä olemaan varatossa takapihallaan Salossa.

Teostekstejä teippaamassa

Kopin päätepysäkkinä oli tietenkin Turun Kauppatori, mutta ennen sitä koukattiin Linnateatterin ja Turun Nuoren Teatterin kautta, jotta koppiin saatiin asennettua valot ja teosteipit.  Sisälle asti tunkevan pakkassään asettamia haasteita vastaan kamppailtiin niin superpitkien jatkojohtojen, minihiustenkuivaajan, kosaanipillin, kuin villasukkienkin avulla, kunnes koppi oli vihdoin valmis siirrettäväksi paraatipaikalleen.

Tuottaja näppäili jännittyneenä teoksen ilmaisnumeron testatakseen ennakkoon puhelintekniikan toimivuuden. Kuunnelman kuuntelu valmiin puhelinkopin äärellä aiheutti suuren sydäntä ja kylkiluita vavisuttavan helpotuksen huokauksen. Kaikki toimi täydellisesti; kuunnelma, miljöö, kaikki avuliaat ja ihanat ihmiset, jotka hoitivat vaativat työnsä tiukassa aikataulussa. Kaikki oli valmiina avajaisiin, joita ennen Saarni ja koppi ennättivät paistatella myös hieman median valokeilassa (psst! tästä lisää keskiviikon Turun Sanomien TS. -liitteessä).

Saarni ja avajaisväki

Avajaiset juhlittiin keskellä Kauppatoria, Puhelinkopilla. Puheiden, maljojen noston ja punaisen nauhan leikkaamisen jälkeen Saarni pääsi ensimmäisenä koppiin kuuntelemaan teoksensa oikeassa esitysympäristössään. Kauppatorin nelisenkymmentä avajaisvierasta seurasivat esimerkkiä ja pian kaikilla oli kännykkä korvallaan kopin ympärillä. Taideklinikan ensimmäinen teos on nyt virallisesti kuultavissa, katsottavissa ja koettavissa.

Saarni Mäntysen ja mentorinsa Tuomas Norvion taideklinikalla ideoitu kuunnelma ”Oodi odotukselle” kannattaa ehdottomasti käydä kuuntelemassa Kauppatorin puhelinkopissa viikolla 8.  Jos hiihtoloma pitää sinut poissa Turusta, saat toisen mahdollisuuden syksyllä.

Emmi Kantonen, taideklinikan tuottaja

Puhelinkoppi-galleria (klikkaa suuremmaksi)

  • Puhelinkopin ilmalento Puhelinkopin ilmalento
  • nosturi nosturi
  • Maljojen nosto Maljojen nosto
  • Nauhan leikkaus Nauhan leikkaus
  • Kännykkälinjat kuumana Kännykkälinjat kuumana