Liisa-Mari Ojala 30.8.2011 Moikkaaminen sallittu!

mansikat

Kiellot ja säännöt kuuluvat kaupunkilaisten elämään. Kaupungissa on paikkoja, joissa esimerkiksi asiaton oleskelu, läpikulku tai metelöinti on kielletty. On kuitenkin myös paikkoja, joissa saa loikoilla vähäpukeisena, kävellä keskellä katua tai oleskella asiattomasti mihin aikaan tahansa.

Millaisia asioita jokirannassa päivää paistattelevat turkulaiset haluaisivat kieltämisen sijaan erityisesti sallia kaupungissa ja omassa arjessaan?

Linda Siltalan mielestä parkkeeraamisen pitäisi olla keskustassa sallitumpaa. Hän puolustaa erityisesti ilmaisia parkkipaikkoja. Toisena hän sallisi istumisen – turkulaisille vanhuksille ja muille levähdyshetkeä kaipaaville voisi sallia istahtamisen useammin sijoittamalla enemmän penkkejä kaupunkiin.
Marja-Leena Rosenberg puolestaan parantaisi turkulaista ilmapiiriä sallimalla avoimuuden, iloisuuden ja tyytyväisyyden. Turkulaisena hän uskaltaa myöntää, että narisemme joskus vähän turhastakin. ”Hyvä mieli ja hymy pitäisi ehdottomasti sallia!” hän ehdottaa.

Samoilla linjoilla Rosenbergin kanssa on Tammelasta Turkuun muuttanut Mikko Ohra-aho. ”Moikkaaminen pitäisi sallia. Täällä päin esimerkiksi bussipysäkillä moikkaaminen ei ole yhtä tavallista kuin kotipaikkakunnallani”, Ohra-aho toteaa ja tarjoaa haastattelijalle mansikoita.

Jos kielletyistä asioista voi olla haittaa muille, niin sallittavista voisi silloin olla iloa itselle, muille ja ympäristölle. Sallimisviikon ensimmäinen kyltti voisi siis olla vaikkapa: ”Hyvä mieli sallittu!”.