Liisa-Mari Ojala 22.7.2011 Mikä neulegraffiti?

graffitimaisema

Tiistaina Vartiovuorenmäen observatorion alla kulkevaa polkua reunustava kaide kääriytyy neulegraffitiin. Graffitin värit on poimittu edessä aukeavan näköalan väreistä – punaisista katoista, vihreistä parvekkeista, oransseista nostokurjista. Neulegraffiti on Yhdysvalloissa syntynyt ilmiö, joka on saavuttanut nopeasti suuren suosion ympäri maailmaa.

Suomessa ensimmäiset neulegraffitit on nähty vuoden 2008 tienoilla, mutta maailmalla ilmiö on villinnyt neuleharrastajia ja -bloggaajia jo vuosia aiemmin. Harrastus on levinnyt Pohjolaan alun perin Texasin Houstonista.Vuonna 2005 houstonilainen Magda Sayeg neuloi liikkeensä ovenkahvan ympärille neulepeitteen, johon ohikulkijat ihastuivat. Yleisön innostuksen inspiroimana Sayeg ystävineen päätti perustaa ryhmän, joka levittäisi neulegraffiteja kaupunkilaisten iloksi ja ihmetykseksi. Katutaideryhmän nimeksi tuli hip-hop-henkisesti Knitta Please. Ryhmä alkoi päällystää neulegraffiteillaan lamppupylväitä, parkkimittareita, puhelintolppia ja liikennemerkkipylväitä ja teki katutaiteesta näin pehmeämpää. Knitta Pleasen neulegraffiteja voit ihailla klikkaamalla tästä.

Knitta Please kasvoi pian 12-henkiseksi ja neulegraffitilla peitettävät kohteet muuttuivat kerta kerralta suuremmiksi ja näkyvämmiksi. Vuoteen 2009 mennessä neulegraffiti-ilmiö oli jo levinnyt Pohjois-Amerikasta Pohjoismaihin, Australiaan, Japaniin ja Etelä-Afrikkaan.

Tiistaina 26.7. Vartivuorenmäelle ilmestyvä neulegraffiti kaunistaa maisemaa kuukauden ajan mikäli sää sallii. Teoksen on toteuttanut Auralainen Minna Vainio yhdessä Turku365-Taideklinikan kanssa. Kuvia teoksen valmistumisesta löydät klikkaamalla tästä!