Johanna Salmela 3.2.2011 Mahtava paraatimatto

IMG_4580

Heinäkuussa Turku365 johdattaa satunnaisia kaupunkilaisia kohti unohdettuja maisemia monin eri tavoin. Yksi joutomaille rakennettavista teoksista on Kakolanmäelle levittyvä 500 metrin mittainen punainen paraatimatto, joka kutsuu kaupunkilaisia nauttimaan uudenlaisesta perspektiivistä ja kaupunkimaisemasta.

Paraatimatto on osa Taideklinikka-teoskokonaisuutta, jonka lähtökohtia ovat yhteisöllisyys sekä perinteisten taitojen ja osaamisalueiden valjastaminen kaupunkitaiteeksi. Paraatimatto ideoitiin yhdessä Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuuskeskuksen työntekijöiden kanssa, mutta teoksen toteuttamiseen saavat osallistua kaikki halukkaat.

Punaisen maton kudonta aloitettiin eräänä tammikuisena tiistai-iltapäivänä Taitokeskus Juseliuksessa. Elina Helminen vastaanotti ystävällisesti Turku365:n viestinnän edustajan tallentamaan teoksen alkuhetkiä kameroin ja nauhurein. Loimilangat olivat juuri saapuneet ja punaisen monissa sävyissä hehkuvat kuteet odottivat sukkuloille pääsyä.

Lukuisat varsinaista matonkutomista edeltävät työvaiheet ovat maallikolle mahdottomia selittää. Oli vain hämmästeltävä, miten Helminen kollegoineen onnistui kaitsemaan massiivista lankavyyhtiä ilman että se sotkeutui umpisolmuksi.

Kuteet esiin!

Vihdoin tuli itse kudonnan aika. Paraatimatto herätti ansaitsemaansa huomiota jo ensihetkillään; kangaspuiden ympärille kerääntyi joukko uteliaita kutojia. Tunnelma oli juhlava, ja koska trumpettia ei löytynyt, päristettiin ennätysmatolle fanfaari hyllystä löytyneellä rummulla.

Punaista mattoa kudotaan kaikissa Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n ja Åbolands hantverk rf:n toimipisteissä. Kuka tahansa voi osallistua kutomiseen, ja tervetulleeksi toivotetaan myös ensikertalaiset, joille tarjotaan lämmin, asiantunteva opastus sukkuloiden ja polkusten maailmaan. Kutomisen jälkeen kirjoitetaan vieraskirjaan paitsi oma nimi, myös tunnelman kuvaus: paljonko mattoa syntyi ja miltä kutominen tuntui.

Paraatimaton ensisentit

Tervetuloa kangaspuiden ääreen kaikki, joiden sisäinen kutoja nosti päätään! Tuliaisiksi voi viedä vaikka punaisia matonkuteita, mikäli ylimääräisiä sellaisia sattuisi kätköistä löytymään. Niitä yli puolen kilometrin mittaiseen mattoon varmasti tarvitaan.

Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen taitokeskuksia löytyy Turusta, Raisiosta, Paimiosta, Pöytyältä, Loimaalta, Salosta, Perniöstä ja Laitilasta. Ruotsinkieliset vastaavat sijaitsevat Paraisilla ja Kemiössä. Lisäksi mattoa voi kutoa käsityömessuilla. Näillä näkymin teoksen avajaiset toteutuvat torstaina 21. heinäkuuta.

Loimi- ja kudontataiturointia hämmästeli viestinnän assistentti Johanna Salmela, joka ylpeänä kirjasi kudontapäiväkirjaan tuloksen 5cm.

Paraatimaton ensisentit (klikkaa suuremmaksi)

  • IMG_4506 Elina Helminen Taitokeskuksella
  • IMG_4529 Loimilankakerä
  • IMG_4550 Loimien laittaminen vauhdissa
  • IMG_4568 Kuinka kaikki langat pysyvätkään...
  • IMG_4580 Lähtölaskenta kutomiseen
  • IMG_4595 Punaiset kuteet esiin
  • IMG_4618 Ensimmäisten rivien todistajat
  • IMG_4624 Punainen matto aluillaan
  • IMG_4626 Syntyneet sentit mitattiin