Meiju Lampinen 10.11.2010 Ensimmäisellä tapaamisella entisestä maanviljelijästä tuli sissipuutarhuri

TK1 Hannu Meiju ja kartta

Taideklinikan päiväkäynnille saapui marraskuussa Hannu Knuutila, eläkkeelle jäänyt maanviljelijä, joka on ollut perustamassa Suomen maatalousmuseotakin. Loimaalta kotoisin olevalla Hannulla oli suunnitteilla tutustua Turkuun kävellen jo ennen klinikalle tuloaan, mutta tätä hän ei vielä ollut ehtinyt. Keskustelemme kaupungista, sen viehättävyydestä ja rumuudesta. Tuntuu, että kaikissa paikoissa on oma viehätyksensä.

Hannu on johtanut kuoroa koko ikänsä ja innostuu tiffanylasitaiteesta. Hänen lukuisia teoksiaan löytyy esimerkiksi kappeleista. Taideklinikalla intoudutaan, kuinka kaupunkitaide ja tiffanylasiteokset kohtaisivat toisensa. Hannu tuo esiin tärkeän huomion, kun on kyse lasista. Turvallisuustekijät. Kuinka lasi sijoitellaan, ettei se särkyisi tai aiheuttaisi vaaraa? Olennaista tiffanylasiteoksissa on myös valon suunta, taustavalossa teokset hohtavat kauniina. Jäämme pohtimaan, kuinka tiffanyteokset muotoutuisivat paikkasidonnaisiksi. ”Hyvää taideteosta käydään aina ihastelemassa vaikka se olisi piilossa”, Hannu mainitsee.

Hannu saa mukaansa taideklinikalta kartan, jonka alue on rajattu Turun keskustasta Hannun kartalle asettaman avainnipun ääriviivoja myöten. Hannu retkeilee avainten raamittamassa Turussa ennen seuraavaa klinikkakäyntiä ja retken synnyttämien ideoiden pohjalta jatketaan tiffanylasin ja kaupunkitaiteen törmäyttämisen merkeissä.

Ennen lähtöä Hannu kruunataan myös sissipuutarhuriksi kuten muutkin syksyn taideklinikkalaiset. Hannu sai mukaansa sinililjan sipulin, jonka hän istuttaa kaunistusta kaipaavaan kohteeseen. Kevään korvalla kaikki silmät tarkkana kurkkimaan liikenneympyröitä ja tienvieruksia. Kuka mahtaa nähdä ensimmäiset taideklinikkalaisten kaunistusta kaipaavat kohteet kukassa?

Terveisin Meiju Lampinen, taideklinikan assistentti, joka ottaa mielellään vastaan vinkkejä piilotetuista taideteoksista