Johanna Salmela 20.2.2011 Autotalli kuin kaleidoskooppi

Lasilinnut lentelivät pajan vintillä

Tavallisesti Taideklinikan tapaamiset järjestetään Turku365:n toimistolla, mutta erityistapauksissa tehdään kotikäyntejä. Visiitti loimaalaisen tiffanylasitaiteililja Hannun luokse kuulosti niin houkuttelevalta, että matkaan lähdettiin taiteellisen johtajan auton jäädyttäneistä paukkupakkasista huolimatta.

Bussimatkan jälkeinen kävelyretki Loimaan halki tarjosi oivan tilaisuuden harjoittaa arjen löytöretkeilyä. Matkan varrelta bongasimme mm. kauniita pitsikoristeisia puutaloja, hauskan pyöräkorjaamon sekä huikean hienon hautaustoimiston. Kotipihallaan Hannu jo odottelikin vieraitaan ja halasi meidät tervetulleiksi.

Paja oli täynnä värejä

Ensin pääsimme tutustumaan Hannun työpajaan, joka oli täynnä monen sorttisia työkaluja, materiaaleja ja töitä vuosien varrelta. Katonrajassa roikkui lasisia leipiä notkuva varras. Talvipäivän aurinko paistoi värikkäiden ikkunaruutujen läpi ja väritti työpajan kauniiksi.

Hannun kanssa on suunnitteilla teos, jossa tiffanylasinen lintuparvi pyrähtelee kaupungin keskustan matalille katoille paistattelemaan kevätauringossa. Hannun mielestä kaunistusta kaipaisivat ainakin parkkitalo Louhen sisäänkäyntikopit sekä keskustan UFFin ja Film Townin rakennukset. Ensimmäisellä tapaamiskerralla oltiin pohdittu, voisivatko parven linnut olla naakkoja, joita Turussa tapaa nykyisin enää harvakseltaan.

Työpajan yläkerrassa pääsimme ihastelemaan Hannun tiffanylasista lintukokoelmaa, joka käsitti mm. meriharakan, haikaran, kyyhkyn ja merimetson. Ihailun lomassa ehdimme pohtia käytännön asioita, kuten miten linnut saataisiin näkyvästi esille ja pystytettyä niin tukevasti, etteivät ne kaatuisi kovallakaan tuulella. Entä monikopäisen lintuparven Hannu ehtisi rakentaa ennen huhtikuuksi kaavailtua h-hetkeä ja tarvitsisiko hän kenties apuvoimia? Konkari ehtii kuulemma taiteilla päivässä useammankin linnun, jos kaikki sujuu ongelmitta.

Autotalli kuin kaleidoskooppi

Työpajan jälkeen suuntasimme galleriakäynnille – Hannun autotalliin! Taiteilijan auto seistä pönötti pihalla siis siitä syystä, että talliin ei yksinkertaisesti mahtuisi edes polkupyörää. Lukemattomine lasiteoksineen tila oli kuin jättiläismäinen kaleidoskooppi, joka alkoi kimaltaa kaikissa maailman väreissä ja sävyissä sillä hetkellä kun Hannu sytytti valot.

Visiitin lopuksi hörpimme pullakahvit ja tapasimme Hannun vaimon, joka ei kuulemma ole itse innostunut lasitöistä vaan viihtyy hyvin muusan roolissa. Erottaessa sovittiin, että Hannu jatkaisi ideointia vielä muutaman viikon, ja kenties kokeilisi toteuttaa muutaman naakan. Yhdessä jatkettaisiin käytännön seikkojen ja teoksen sijoituspaikkojen pohdintaa.

Kiitos, Hannu, vieraanvaraisuudesta!

Terveisin viestinnän assistentti Johanna Salmela, jonka askarteluhinku heräsi viimeistään autotallissa

Lasinen kuvagalleria Loimaalta (klikkaa suuremmaksi)

  • Matkalla Hannun pajalle löytyi kauniita yksityiskohtia Matkalla Hannun pajalle löytyi k...
  • Hannun käsissä lasi oli taipunut myös lampuiksi Hannun käsissä lasi oli taipunut...
  • Hannun värikkäät välineet Hannun värikkäät välineet
  • Kauniita värejä oli kaikkialla Kauniita värejä oli kaikkialla
  • Lasileipävarras Lasileipävarras
  • Lasilinnut lentelivät pajan vintillä Lasilinnut lentelivät pajan vint...
  • Yhdessä pohdittiin Hannun teoksen mahdollisuuksia Yhdessä pohdittiin Hannun teokse...
  • Yhteispotretilla testattiin lasisen arkun kestävyys! Yhteispotretilla testattiin lasi...