Meiju Lampinen 10.3.2011 Kolmas kerta ytimen löytää

IMG_1275

Sanonta kuuluu että kolmas kerta toden sanoo, ja Allien kolmannella klinikkakäynnillä sukellettiinkin suoraan tulevan teoksen ytimeen.

Edellisellä tapaamiskerralla Alleilla välähti, että onhan heilläkin jotain sanottavaa elämästä. Tämän ajatuksen siivittämänä kotitehtävänä luodut tajunnanvirtakirjoitukset virtasivat suoraan Taideklinikan emännän ja assistentin sydämiin. Mukana tuotujen valmiiden lempitekstien ja -runojen kimppuun ei edes tällä kertaa ehditty, sillä ryhmäläisten kirjoittamissa teksteissä sykki niin mukaansatempaava yhteinen lämpö, ääneen taivastelu ja arkirealismi.

Allien omien tekstien läpikäyntiä

Myös kirjoituspaikkojen kirjo oli hurmaava: havaintoja oli tehty niin Tinatuopissa kuin Tuomiokirkossakin sekä kotitalousluokassa, Hansassa, karaokebaarissa, koulun aulassa, kotona, junassa ja bussissa numero 110. Vaikka joukossa oli vain kaksi liikennevälinettä, silti tekstien yhteisestä aallonpituudesta huokui virtaavuus ja Taideklinikan emännän mieleen maalautui teospaikaksi bussi. Millä kaikilla eri keinoilla tekstuaalisuutta voitaisiin tuoda busseihin? Kuinka se voisi olla kuitenkin henkilökohtaista, ihmiseltä ihmiselle, kuten Allien tekstitkin?

Yhdessä demottiin erilaisia vaihtoehtoja kuten rintamerkinomaisissa ledeissä vaihtuvia tekstejä ja käsissä pidettäviä, vaihdettavia tekstikylttejä. Puhuttiin sirpaledramaturgiasta. Mistä ihmeestä? Perinteisessä lausunnassa esitys usein rakentuu alusta, siinä on keskikohta ja loppu. Sirpaledramaturgiassa ajatellaan, että esitys rakentuu pienistä osasista, jotka seuraavat toisiaan tai voivat tapahtua vaikka yhtäaikaakin. Allit olivat alunperin tulleet klinikalle saadakseen ohjausta ja uusia ideoita – nyt oltiin Allien Taideklinikan ytimessä!

Bussista, erilaisista tekstimahdollisuuksista ja erityisesti Allien teksteistä inspiroituneena räätälöitiin kotitehtäväksi ajatuksenvirtakirjoitusharjoitus bussissa. Jokainen Alli hyppää bussiin ja kirjoittaa tajunnanvirtaa ja mieleennousevia kysymyksiä ylös reitin varrelta. Ole siis seuraavina viikkoina tarkkana bussilinjoilla 18 ja 32, saatat ehkä olla omalta osaltasi vaikuttamassa Allien tekstuaaliseen ällistelyyn!

Ällisteleviä tajunnanvirtaa ylöskirjaavia bussimatkoja muillekin suosittelee Meiju Lampinen, taideklinikan assistentti