Viikkotehtävä 44 Perusta kotimuseo! Tee tällä viikolla kodistasi kotimuseo!

from the blog www.stuckincustoms.com

Okei. Myönnän. Vaikka haluaisin luopua mahdollisimman monesta tavarasta ja pitää kotini järjestyksessä, olen touhussa onneton. Vessasta löytyy läjä tyhjiä wc-paperihylsyjä, patjojen välistä ja sängyn alta mehevä korvatulppakokoelma. Keittiön hyllyjä koristaa toistakymmentä tyhjää peltipurkkia (ovat kauniita, mutta hyllyt ovat liian korkealla, eli niiden sisälle on turha säilöä mitään elintarvikkeita). Omistan myös viiden kappaleen vispiläkokoelman (tein syntymäpäiväkakun, tai ylipäänsä kakun viimeksi viisi vuotta sitten) ja neljä teepannua. Lisäksi keittiömme kaapista löytyy viinilasi, jossa on joskus pitänyt kotiaan hämähäkki, eikä tätä hienoa verkkorakennelmaa ole kukaan halunnut vielä tuhota.

Lapsuuden kotikaan ei ole ihan puhdas muistoesineistä: kellariin olen pakannut mm. vaaleansiniset, kukkalahkeiset ja muumipaikoilla paikatut farkut (Levis 501), joita käytin aktiivisesti ensimmäisen teinirakkauskauden aikana. Samasta laatikosta löytyy myös muutama pari kenkiä (joista yhdet vm.1995, olivat suosikkini Yhdysvalloissa vietetyn vuoden aikana, toiset vm.2000 olivat mukanani eräällä pitkäksi venyneellä ja riehakkaalla kesäretkellä). Lisäksi pakkauksesta löytyy itse ommeltu reppu neon-keltaisilla kanttinauhoilla sekä kasa koepapereita. Yhdessä pinossa on kiitettävät (pääosin maantiedon ja matematiikan kokeita) ja toisessa ala-arvoiset (pääosin suomen, ruotsin ja englannin kielioppikokeita). Keskinkertaisilla numeroilla varustetut todisteet olen hävittänyt aikaa sitten.

Tahattomassa kotimuseon keräämisessä touhuni ole mitään verrattuna 94-vuotiaaseen vaariini. Mummilassa taulujen taakse on kirjoitettu teoksen hankitapäivä, päivän säätila sekä muita ajankohtaisia mietteitä. Vintin kenkäpinoista löytyy pohjallisia, joiden selkämykseen on kirjoitettu missä ja milloin kyseisillä kengillä on kävelty, ja pari vuotta sitten pirtin klenkkaava pöytä oli tuettu pienellä puupalalla, jossa luki: “Näistä laudoista kesälomalaiset rakensivat pihasaunaan uudet lauteet. Ensilöylyt heitettiin hellepäivänä 17.7.2006″.

Kuulostaako keräileminen tai kotimuseointi tutulta? Lainkaan tutulta? Kurkkaapa rahapussiisi ja katso, löytyisikö sieltä viimeaikaisimpien ostoskuittien, jonotusnumeroiden tai matkalippujen sarja, sillä tällä viikolla perustetaan oma kotimuseo!

Mieti mitkä asiat ja esineet kuvaavat elämääsi erityisesti ja mitkä liittyvät olennaisesti tapaasi olla olemassa. Löytyykö kodistasi paljon joitain tiettyjä tavaroita, keräätkö runokirjoja, tietokonepelejä tai vaikka karttoja? Vai oletko tietoisesti rakentanut kodistasi mahdollisimman muuttovalmiin ja vähätavaraisen?

Nosta lompakosta löytyvien ostoskuittien sarja esille kirjahyllyyn ja kokoa viereen vuosien myötä muuttuneet esimerkit käsialanäytteistäsi. Järjestä kengistäsi värisuora eteisen seinää vasten ja tekstaa pohjallisiin mukavimmat paikat, joissa kengillä olet tallannut. Asettele kaapeissa olevat ruuat hyllyille parhausjärjestykseen ja nosta tarjottimelle esiin lempireseptilläsi leivottuja pikkuleipiä. Kokoa museon taustamusiikiksi soittolista eri vuosikymmenien lempikappaleistasi.

Lähetä sitten kutsut ystäville kotimuseon avajaisiin ja jää odottamaan ensimmäisiä kävijöitä!

Tällä viikolla arjen löytöretkeilijöiden kummitaiteilijana on kirjailija Rosa Liksom, jonka kotimuseo sijaitsee ateljeessa Kaapelitehtaalla. Kuvia museosta näet näillä sivuilla keskiviikkona. Samalla julkaistaan dokumentti myös koulukummien luokkamuseosta, Vasaramäen koulun 2B-luokan järjestämänä.

Villakoirien temppukoulun keskeltä,

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Tehtävävastaukset 16
Viikon kummitaiteilija

Kirjailija ja taiteilija Rosa Liksom

Rosa Liksom omakuva2

Kirjailija ja taiteilija Rosa Liksom on syntynyt Lapissa, asuu Helsingissä. Harrastaa neuvostoleluja ja rakentelee kotimuseota.

Viikon löytöretkeilyryhmä

Vasaramäen koulun 2b

ryhmäkuva0165

Vasaramäen koulun 2b-luokan oppilaat rakensivat kotimuseon luokkahuoneeseen.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele