Meiju Lampinen 29.11.2010 Taitokeskuksen ensimmäisellä tapaamisella laskettiin matonkuteiden metrimääriä

Laskelmia

Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n (jatkossa Taitokeskus) toiminnanjohtaja Anne Paloheimo ja Elina Helminen istuivat Taideklinikan valkoisille tuoleille marraskuun lopulla. Kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi matot ja mattojen kutominen haluttiin nostaa näkyville. Taitokeskus ja Åbolands hantverk toteuttavat yhteistyössä keskenään Tarinamatot -hankkeen osana Turun kulttuurivuotta. Lisäksi suunnitteilla oli matonkuteiden leikkuun maailmanennätystapahtuma toukokuussa. Mitä kaikkea siinä syntyneillä kuteilla voitaisiin tehdä? Salaisille poluille kutsuva matto?

Erilaiset joutomaat, rakentamista odottavat tai muuten hylätyt tilat, ovat nousseet taideklinikalla monesti esiin. Erityisesti Kakolanmäki, josta avautuva kaunis maisema on ollut vuosikausia turkulaisilta piilossa. Ajatukset kohtisivat: kudotaan punainen matto joutomaalle!

Julkisessa tilassa oleva matto asettaa omat vaatimuksensa. Värikkäille papereille lasketaan, kuinka monta senttiä valmista mattoa syntyy mistäkin määrästä matonkudetta, minkälainen voisi olla keskimääräinen kutomisnopeus ja kuinka paljon loimilankoja tarvitaan. Määrät ovat huikeita, tunnissa syntyy metri mattoa ja lopputulemana laskuista voidaan päätellä, että tulossa olisi yhteensä puolikilometriä mattoa todennäköisesti yli 400 kutojan voimin.

Innostavien laskelmien jälkeen siirrytään miettimään vaihtoehtoja käytännön toteutukselle. Mattopuita löytyy kaikista Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuuskeskuksen kahdeksasta toimipisteestä ympäri Turkua ja sen lähialueita, ja lisää kangaspuita on Åbolands Hantverkin ruotsinkielisissä toimipaikoissa Paraisilla ja Kemiössä. Matonkudekankaita päätetään hankkia yritysten kanssa yhteistyössä.

Seuraavan kerran matonkutomismerkeissä tavataan tammikuussa.

-Meiju Lampinen, taideklinikan assistentti, joka odottaa tammikuuta, jotta pääsisi tarttumaan sukkulaan ja kutomaan rivin tai kaksi