Viikkotehtävä 7 Tutustu tuntemattomaan Soita esimerkiksi sellaisen talon ovikelloa jossa tahtoisit itse asua tai jätä esittelykirje itsestäsi bussin penkille.

vko_7_tutustutuntemattomaan

Ihan alkuun kerron tarinan.

Muutin Turkuun opiskelemaan vuonna 1998. Keski-suomalaisia tuttuja valinta hieman hirvittii; miten kukaan pysyisi onnellisena kaupungissa, jossa ihmiset puhuvat negaation kautta, eivät tervehdi naapureitaan rappukäytävässä eivätkä osoita muutenkaan halukkuutta uusien tuttavuuksien solmimiseen.

Ensimmäinen syksy kului ilman Varsinais-suomalaisia tuttavia. Samoin seuraava. Kolmantena keväänä parkkeerasin ystävänpäiväksi kauppakeskuksen valokuva-automaatin eteen, ja päätin että tämä ystävänpäivä ei taatusti menisi ohi ilman todisteita turkulaiseen tutustumisesta.

Vuosien mittaan kaverikuvalaatikko tuntemattomista turkulaisista on täyttynyt ja väliin on eksynyt jokunen helsinkiläinenkin. Uusia tuttavuuksia on löytynyt ja vanhoihin on saattanut törmätä muualla päin maailmaa.

Tärkeintä on ollut mahdollisuus uudelle; uuden perspektiivin ja kaupunkikokemuksen näkemiselle uuden tuttavan kautta. Myöhemmin nämä samat tuntemattomat eri kaupungeissa ovat auttaneet löytämään myös jännittävimmät vaihtoehtoiset nähtävyydet, parhaimmat piilot ja paikan sielunmaisemat.

Ja eipä unohdeta sitä ystävänpäivän romanttista puoltakaan: etsiessäni elämäni rakkautta oli minulla tapana jättää post it -lappu kirjastossa suosikkikirjojeni väliin. Lapuissa kerrottiin paitsi kirjan suosikkikohta (katso sivu 86, kappale kolme), myös yhteystiedot. Vastauksia muuten tuli.

Tämän viikon viikkotehtävänä on pistää merkille kaikki mahdollisuudet tutustua uusiin ihmisiin ja toimia sen mukaisesti: tutustua näihin tuntemattomiin kanssakaupunkilaisiin! Hymyile kaikille vastaantulijoille, tervehdi kaikkia vastaantulijoita, soita sellaisen talon ovikelloa jossa tahtoisit asua, tai jätä esittelykirje itsestäsi vaikka bussin penkille.

Valokuvaaja Philippe Halsman kehitti aikoinaan termin jumpology: kun ihminen hyppää ilmaan, ei hän pysty kontrolloimaan itseään, vaan näyttää aina todellisen minänsä. Tallenna tällä viikolla siis kaikki dokumentit kohtaamisista tuntemattomien kanssa hyppäämällä kuvaushetkellä ilmaan yhtäaikaa!

Viikon kummien, filosofi Ilmari Helinin sekä Kaarinan Valkeavuoren koululaisten toteutuksia pääset seuraamaan sivuillamme keskiviikkona.

Iloista tutustumista kanssakaupunkilaiseen!

Terveisin, tuntemattomista kanssakaupunkilaisista intoutuva

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Tehtävävastaukset 15
Viikon kummitaiteilija

Filosofi Ilmari Helin

Immu

Ilmari on sekä arjenlöytöretkeilijä, että filosofi. (Lukekaahan Ilmarin gradu: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/19532.)

Viikon koululaisryhmä

Valkeavuoren koulu, Kaarina

valkeavuorikirje

Kaarinan Valkeavuoren koulun yhdeksännen luokan teatteri-ilmaisun ryhmäläiset tutustuivat tuntemattomiin ystävänpäivän kunniaksi ja dramatisoivat kohtaamisista pieniä esityksiä.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele
Kommentit 1
  1. Emmi Kantonen 15.3.2011 klo:13:14

    Iloinen tutustuminen kanssakaupunkilaisiin on totetunut lähiaikoina erityisesti tuotantotöiden lomassa :) Positiivinen asenne irrottaa vieraalta virkamieheltä luvan helpommin ja asiointi on jatkossakin mukavampaa.