Viikkotehtävä 5 Luo matkataidetta Pistä kynä paperille ja anna sen seurailla bussin mutkia, kurveja ja nytkähdyksiä. Katso millainen teos syntyy!

matkataidettauusikuvatus

Käsi ylös, jos olet joskus yrittänyt tekstata onnittelukorttia liikenteen seassa nykivässä autossa tai kirjoittaa kirjettä bussimatkalla! Silloin olet varmasti huomannut, kuinka helposti tärisevässä kyydissä J-kirjaimen alalenkki lähtee sutimaan väärään suuntaan ja M-kirjainkin tuppaa karkaamaan reunan yli  pöytälevylle.

Ajatus bussimatkan valjastamisesta taiteen tekemiseen syntyi sattumalta vuonna 2003, kun reissasin paljon Helsingin ja Turun välillä. Kun kirjoittamisesta ei heiluvassa kyydissä tullut mitään, oli siita luovuttava ja annettava tilaa jollekin uudelle, tällä kertaa sattuman avulla syntyvälle kuvalle.

Bussimatkataiteen perusohje menee näin:

1. Hypää bussiin, ratikkaan tai junaan.

2. Ota pala paperia ja aseta lyijykynä, huulipuna tai tussi paperille haluamaasi kohtaan.

3. Anna kulkuneuvon nytkähdysten, mutkien, jarrutusten ja liirtojen kuljettaa kynää paperilla. Älä kontrolloi.

4. Nosta kynä, tussi tai jokin muu piirtojälkeä tuottava asia paperilta hieman ennen pysäkkiä, jolla aiot hypätä pois. Tutki syntynyttä teosta ja nimeä se.

Bonus: Tee harjoitus joka päivä viikon ajan ja tarkkaile kuinka paljon siinä näkyvät esimerkiksi liukas keli, perjantai-illan ruuhka.

Bonus: Tee harjoitus joka päivä viikon ajan ja tarkkaile kuinka paljon kynän jäljessä näkyvät esimerkiksi liukas keli ja perjantai-illan ruuhka.

Ei siis sen monimutkaisempaa!

Ps.Tällä viikolla Arjen löytöretkeilijöiden kummina toimivat myös valokuvaaja Tuukka Kaila, joka tekee bussimatkataidetta kameralla ja pitkällä valotusajalla, sekä Turun Paattisten koulun 2. luokka, joka kokeilee bussimatkataiteen metodilla pulkkataiteen tekemistä. Kummien toteutukset löydät blogin alta keskiviikkona.

Iloista matkataiteiluviikkoa toivottaen

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Tehtävävastaukset 0
Viikon kummitaiteilija

Valokuvataiteilija Tuukka Kaila

Matkataide3 001

Tuukka Kaila on syntynyt Vantaalla ja Lappeenrannassa 1975. Työskentelee vapaana taiteilijana ja freelance kuvatoimittajana Helsingissä.

Viikon koululaisryhmä

Paattisten koulun Kreivilän yksikön 2 A

Pulkkamatkataidetta kokeiltiin Paattisissa

Paattisten koulun Kreivilän yksikön 2 A luokka loi innokkain mielin matkataidetta viikolla 5.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele