Viikkotehtävä 16 Laadi ylistys joutomaalle. Etsi joutomaa ja tee siitä merkityksellinen paikka antamalla syy sen olemassaoloon: rakenna esimerkiksi niin monta joutomaalle osoittavaa tienviittaa, että siitä tulee hetkessä uusi paikallinen nähtävyys.

Intohimona joutomaat!

Ma armastan jumaloin kaipajan joutomaita! Turhaa tilaa, likaa, roskaa, hyljättyä moskaa! Rakentamatonta maata, ilmatilaa sen päällä, hylättyjä tehtaita, romahtaneita unelmia, lahottajasienten tuoksua ja maatumattoman muovin räikeitä sävyjä mustassa mullassa! Kaupungeista löytyy yllättävän paljon tarkoituksetonta, vapaata tilaa. Risukkoja, kallioita, luolansuita, joko ihmisten muovaamia harmaasta sementistä tai luonnon omaa, ei niin kulmikasta designia.

Vietän paljon aikaa liikkuen ulkona, vastuuttomasti merkityiltä poluilta poikkeamia tehden. Syksystä kevääseen parhaat jalkineet ovat villasukitetut kumisaappaat, kesäisin joko maastokengät, kevyet lenkkarit tai paljaat varpaat jos riskin lasinsirusta ukkovarpaassa uskaltaa ottaa.
Evästä, luonnoslehtiö tai hyvä kirja on oiva pakata mukaan, täydellisen paikan löytyessä turhauttaa töröttää toimettomana, pienen leirin rakentaminen on aina mukavaa. Epäesteettiseen betoniin on myös suotavaa tehdä muutoksia, värittää tappoharmaata elävämmäksi. Tähän toimintoon toivoisin kuitenkin aktin tekijältä pohjatyöksi edes vähäisiä taidehistorian ja rakennusarkkitehtuurin opintoja.

Joutomaan omistussuhteeet muuttuvat vuodenaikojen mukaan. Talvella vapaa alue voi kesäaikaan olla toisen asunto tai varasto. Kulkijalta vaaditaan tiettyä etiketin tuntemusta, eihän ole sopivaa tunkeutua toisen olohuoneeseen tai keskeyttää intiimiä aktia pleasureparkissa. Myös virkavalta, kaupunki tai yksityiset maanomistajat pyrkivät joskus rajaamaan alueita erilaisin kielloin ja aidoin. Usein kuitenkaan ei kestä kauaakaan kun joku nurkka alumiiniverkkoaidasta on avattu portiksi kulkijoille.

Helsingin kaupungin joutomaiden kruunaamattomat kunkut ovat Töölönlahti ja Vuosaaren täyttömäki. Töölönlahti on kaupungin keuhkot, hienoa kaupunkirakentamista ja vapaata tilaa kansalaisille ja kaneille. Tätä paratiisia uhkaavat monikerroksiset rakennukset. Vuosaaresta entisestä kaatopaikasta lisätietoa osoitteesta http://vuosaarenhuippu.blogspot.com/. IIIIH! Mikä onnela!

Kuvia joutomaaharhailuilta (klikkaa suuremmaksi)

  • oi miksi kiveen maalia on tahrittu, oi!!!!. kuva 1jpg(2) Oi miksi kiveen maalia on tahrit...
  • kesäsiirtola kevätaikaan kuva 2 Kesäsiirtola kevätaikaan.
  • vasemmalla kuva 3 Vasemmalla rautatieasema, keskel...
  • viherpiiperon "ryöstöpalstat " odottavat kevään ensimmäisiä siemeniä Viherpiiperon ryöstöpalstat odot...
Kommentit
  1. Meiju Lampinen 26.4.2011 klo:17:36

    Mun lempparijoutomaita Helsingistä on kuvattuna kuvassa numero kaksi! Ilahduin!

  2. Pingback: Taiteilijat kummeina, vol 1-52 | Arjen löytöretkeilijät

Viikon Kummitaiteilija

Kuvataiteilija Paavo Halonen

Paavo vk 16

Olen kuvataiteilija. Teosteni materiaali on usein luonnosta kerättyä, joutomailta lojumasta talteen poimittua roskaa. Turku oli opiskelukaupunkini. Nyt seuraan kauhulla kuinka purkuintoiset turkupoliitikot pistävät historiaa päreiksi. Sitähän ei takaisin pystytä rakentamaan.