Viikkotehtävä 16 Laadi ylistys joutomaalle. Etsi joutomaa ja tee siitä merkityksellinen paikka antamalla syy sen olemassaoloon: rakenna esimerkiksi niin monta joutomaalle osoittavaa tienviittaa, että siitä tulee hetkessä uusi paikallinen nähtävyys.

hyeenajoutomaa

Tietosanakirjan mukaan joutomaa on taloudelliseen hyötykäyttöön sopimatonta, köyhäravinteista tai tuulista, varjoista tai vetistä maa-aluetta. Kaupungissa joutomaaksi jäänyt alue voi olla rakennettua mutta silti käyttämätöntä tilaa, kuten sillanaluspalkki, autioituneen ostoskeskuksen piha tai unohdettu kiipeilyteline.

Joutomaasta ei kerrota tarinoita eikä sinne tulla jotain tiettyä asiaa varten. Sillä ei ole erityistehtävää, eikä sitä olla nimetty maailman suurimman muurahaisyhteiskunnan kodiksi, hienoksi näköalapaikaksi tai esihistorialliseksi uhrikallioksi.

Siispä tällä viikolla: etsi kiinnostava joutomaa ja tee siitä merkityksellinen antamalla syy sen olemassaoloon. Joutomaa voi olla pieni tai suuri, kaukana tai lähellä. Se voi tulla vastaan kauppamatkalla tai iltalenkillä, oman oven edestä tai virastotalon parkkipaikalta. Pistä merkille paikan erityislaatuisuudet ja muuta anonyymi joutomaa merkittäväksi paikaksi: ripusta yksinäiseen kippuramäntyyn origamilintuparvi, pystytä autiolle mäelle lippusalko ja nosta salkoon isännän viiri. Asenna tyhjälle katolle sen tapahtumia tai tapahtumattomuutta kuvaava web-kamera tai rakenna niin monta joutomaalle osoittavaa tienviittaa, että siitä tulee hetkessä uusi paikallinen nähtävyys.

Tällä viikolla Arjen löytöretkeilyn toimisto muuttaa joutomaa-hengessä sijaintinsa tiistaiksi Aurajoen rantaan, Samppalinnan puiston rinteeseen, josta löysimme assistenttini kanssa viime perjantaina  hienon, kasvien sekaan peittyneen kivijalan. Emme osaa vastata siihen kysymykseen miksi paikalla sijainnut kivitalo on aikoinaan purettu, mutta koska rakenteet ovat olemassa ja sisältö puuttuu, korjaamme kymmenen hengen tiimillä asian pikimmiten. Tervetuloa piipahtamaan kylään!

Ps. Tällä viikolla taiteilijakummina toimii kuvataiteilija Paavo Halonen, joka käsittelee tehtävävastauksessaan muun muassa joutomaaetikettiä ja joutomaiden kuninkuutta.  Koulukummit ovat puolestaan löytäneet joutomaita rappujen alta. Kummien tehtävävastauksista voit lukea lisää näiltä sivuilta keskiviikkona. Arjen löytöretkeilyn vuoden mittavimmasta joutomaateoksen, 500 m pitkän paraatimaton synnystä voit puolestaan lukea täältä.

Tällä viikolla toimiston läheiselle joutomaalle perustava

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Tehtävävastaukset 0
Viikon kummitaiteilija

Kuvataiteilija Paavo Halonen

Paavo vk 16

Olen kuvataiteilija. Teosteni materiaali on usein luonnosta kerättyä, joutomailta lojumasta talteen poimittua roskaa. Turku oli opiskelukaupunkini. Nyt seuraan kauhulla kuinka purkuintoiset turkupoliitikot pistävät historiaa päreiksi. Sitähän ei takaisin pystytä rakentamaan.

Viikon koululaisryhmä

Katariinan koulun D3

kevät 2011 061

Katariinan koulun D3 löysi joutomaita koulunsa lähistöltä ja otti joutomaat käyttöönsä leikkien ja taiteen keinoin.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele