Viikkotehtävä 11 Kokeile kiitollisuutta. Jos joku sanoo meille jotain hyvää itsestämme, me kasvamme hiukan. Niin meidät on rakennettu ja se rakennelma on hyvä. —Erlend Loe

kiitoskuva

Kaikki muutos on hyvästä, usein asunnosta toiseen muuttaminenkin. Kun sitä joutuu murtautumaan tavarakuorman läpi kellarikomeron peränurkkiin, kurottelemaan keittiön yläkaappeihin ja sukeltamaan eteisen romulipaston uumeniin on melko varmaa että mielessä pyörii vain yksi ajatus: tästä tavaramäärästä on päästävä eroon!

Samalla sitä tulee törmänneeksi sellaisiinkin asioihin joita ei edes kuvitellut omistavansa: sataan hakaneulaan, kymmeniin kumilenkkipussukoihin, tai kuten eräässä muutossa kävi: 80-luvulla hankittuihin neonvärisiin joulukortteihin sekä kelan, tv-lupaviraston ja vakuutusyhtiön vastauskuorista koostuvaan tyhjien kirjekuorien nippuun.

Turhat tavarat voi aina viedä kirpputorille tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, mutta mitä tehdä palautuskuorille ja vanhoille joulukorteille? Vastaus: lähettää eteenpäin hyvän, piristävän ja onnellistavan viestin kera.

Tällä viikolla kokeile kiitollisuutta. Listaa ylös muutama hetki tai tapahtuma josta olet kiitollinen. Se voi koskea jonkun yksityisen henkilön toimintaa, julkisen instituution lausuntoja, radiofilosofin ajatuksia elämän tarkoituksesta, huolella tehtyä arkkitehtuurista ratkaisua tai kivan kirjastovirkailijan piristävää hymyä synkän talven keskellä.

Kaivele pöytälaatikon perältä kirjepaperia ja vanhoja postikortteja ja kirjoita asiaa käsittelevä kiitoskirje. Voit myös toimia kuten itse aikoinani muuton keskellä: pistää ylimääräiset joulu- tai onnittelukortit erilaisten valmiiksi maksettujen vastauslähetyskuorien sisään, pudottaa ne postilaatikkoon ja toivoa, että Kelan, perintätoimiston tai tv-lupamaksuyksikön sihteeri saa postin myötä ilahduttavan hetken keskelle työpäiväänsä.

Jää odottamaan mitä tapahtuu.

Mikäli et löydä ensihätään kortteja ja kirjekuoria, kerro kuka ja mistä syystä ansaitsisi kiitoksen (esimerkiksi sellaisen terveyskeskushammaslääkärin tuoli, jossa poraaminen ei satu, tai kaupunki, jossa mielestäsi asioita hoidetaan uudella näkökulmalla ja kiinnostavasti). Olen varannut työpöydälleni läjän kortteja, jotka toimitan mielelläni eteenpäin vinkkien perusteella!

Ps. Lue myös linkistä Tohtori Antti S. Mattilan kirjoitus koskien muun muassa lääketieteen parissa tehtyä kiitollisuustutkimusta.

Tällä viikolla kiitollinen Turun kaupunkisuunnitteluvirastolle uusista valoista Samppalinnanmäellä,

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Lisälinkkivinkit tehtävään:
Tehtävävastaukset 0
Viikon kummitaiteilija

Kirjailija-toimittaja Roope Lipasti

roopelipasti omakuva

Roope Lipasti on lietolainen 40-vuotias kirjailija-toimittaja.

Viikon koululaisryhmä

Moision koulun 4b

kokeile kiitollisuutta

Moision koulun 4b kiitollisuuden kohteiksi valikoitui bussinkuljettaja, koulun henkilökuntaa, naapureita, lemmikkejä ja entisiä opettajia sekä kummioppilaita.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele
Kommentit 2
  1. Meiju Lampinen 16.3.2011 klo:11:29

    Linkki kiitollisuuden terveydellisistä vaikutuksista oli tosi hieno! Sieltä löytyi muutakin jännittävää onnellisuuspohdintaa…

  2. Venla 18.3.2011 klo:20:22

    Kolme korttia lähtee maanantaina postiin. Ei ihan kymmentä… Kortit lähetän Kumpuoti-lähikauppaan Helsingin Kumpulaan, Helsingin kirjastoautoille sekä Still Standing -baariin Seinäjoelle.