Viikkotehtävä 50 Tarkkaile muutosta viikon ajan. Ryhdy tällä viikolla arjen antropologiksi ja tarkkaile yhden arkisen asian tai kohteen muuttumista viikon ajan.

Kummitaiteilija

Mitkä asiat muuttuvat arjessa? Usein purnaamme siitä, että “arki on tasaisen tappavaa”, puudumme rutiineihimme ja jämähdämme jokapäiväisyyden harmaaseen olotilaan. Toistuvat asiat on hoidettava, ei siitä mihinkään pääse. Moni niistä ärsyttääkin. Voiko jurputuksen sijaan mennä niitä kohti, ottaa ne tarkasteluun ja nähdä ne toisin?

Olen harrastanut ennenkin arjen valokuvaamista. Mitä jos en kuvaakaan aina sitä kauneinta ja harkituinta potrettia tai esteettisintä näkymää? Kuljen ympäri taloa kuvaten sekaisia pöytiä ja lattioita, portailla odottavia roskapusseja enkä zoomaa vain siihen minkä haluaisin nähdä tai valikoida. Kameran voi antaa myös lasten käteen, he näkevät arkisissa asioissa yllättäviä, huomionarvoisia yksityiskohtia.

Haluanko muistaa mistä oikeastaan elämä koostui silloin kun ympärillä hyöri puolet kulmakunnan lapsista, kurainen koira ja kodissamme treenaavat bändit ja ryhmät? Olisiko hauska nähdä kymmenien vuosien kuluttua minkälaista arki oli? Uskon, että
näin on.

Tällainen oli meidän tarinamme ja tällaista meidän elämämme. Emme
istuneetkaan sohvalla hymyillen kohti kameraa. Leikimme, riitelimme, söimme, sotkimme, pelasimme, kuljimme ovesta ulos ja sisään. Toimme kotiimme ihmisiä,tavaroita ja eläimiä, kävimme kaupassa, pelasimme tietokoneella, soitimme pianoa, askartelimme, olimme välillä kuolemanväsyneitä ja ärtyisiä ja välillä pidimme juhlat ystävien kanssa.Teimme koko ajan remonttia ja muutimme huonekalujen paikkoja. Unohdimme avaimet, jumppapussin tai pikkusiskon kotiin. Teimme lukemattomia äkkilähtöjä kouluun, töihin ja harrastuksiin.

Tämän vuoden marras- joulukuun vaihde on otollinen juuri tähän tehtävään. On vuodenkierron harmain arkisuora. Lisäksi tänä vuonna sääkartta on pysynyt aivan samana varmaan yhdeksän viikon ajan, lämpötila on 6-9 astetta. Aina vaan. Pientä väsymystä on ilmassa tässä vaiheessa syksyä.

Arjen löytöretkeilijän roolissa otin muutostarkkailun kohteeksi kaksi asiaa: eteisen kenkätelineen ja kotiimme johtavalla tiellä olevan kuralätäkön. Kummatkin ovat pieniä, mutta konkreettisia kompastuskiviä jokapäiväisessä elämässäni.

Kengät eteisessä ovat viidentoista minuutin kuluttua järjestämisestä levinneet pitkin lattiaa uudelleen. Niiden lukumäärä, asento ja ojennus kertovat siitä mitä kodissa tapahtuu ja kuka on kulkenut mihinkin. Käänsin turhautumisen tarkkailuksi. Kuvat ovat yhden päivän ajalta.

Kuvasarja kuralätäkön muutoksesta (klikkaa suuremmaksi)

Eteisen muutosleikki (klikkaa suuremmaksi)

Viikon Kummitaiteilija

Teatteri-ilmaisun ohjaaja Marja Susi

marja

Marja Susi on 42-vuotias kaarinalainen teatteri-ilmaisun ohjaaja, neljän lapsen äiti, kahden teini-ikäisen uusioäiti ja psykologian maisteri. Freelancerina hän on työskennellyt mm. taidekasvatuksen ja museoteatterin parissa ja sekä toiminut nukketeatteritaiteilijana. Tällä hetkellä Susi on töissä Turun Taideakatemiassa nukketeatterin lehtorina ja esittävän taiteen koulutuspäällikkönä.