Johanna Salmela 17.3.2011 Sissitaiteilemalla kaupunki kesäkuntoon

Eräs eksentrikko

Miltä kuulostaisi kaupunki, jossa rakennusten rapistuneet kulmat korjataan legopalikoin tai jossa yön aikana ilmestyy puutarhoja yllättäviin paikkoihin? Entäpä kaupunki, jossa puunrunkoja ei palella talvellakaan, sillä ne pukeutuvat villapaitoihin? Ehdotan seuraavia: huikealta, fantastiselta, innostavalta! Nämä(kin) yksinkertaisesti nerokkaat ideat osoittavat, että kaupunkitaiteen tekemiseen ei välttämättä vaadita muuta kuin hippunen mielikuvitusta ja avoin mieli.

Arjen löytöretkeilijöille on sydämenasia tarjota kaupunkilaisille mahdollisuuksia kokea tutut, arkisiltakin tuntuvat paikat ja ympäristöt toisin. Tämä onnistuu paitsi muiden toteuttamia teoksia ällistelemällä myös itse osallistumalla kaupunkitaiteen tekemiseen. Tänä vuonna se saattaa olla helpompaa kuin koskaan aiemmin, sillä Arjen löytöretkeilijät tarjoavat jokaiselle viikolle arkea nyrjäyttävän, onnellisuutta tuottavan tehtävän.

Kevään kunniaksi haluamme kannustaa kaikkia, asuinpaikasta huolimatta, kokeilemaan kaupunkitaidetta. Nyt on mitä oivallisin ajankohta kotikulmien kaunistamiseen, sillä kovaa vauhtia sulavien lumihankien alta alkaa paljastua ties minkälaista romua ja roskaa. Kesää kohti yhä lämpimämmiksi muuttuvat viikot ovat myös  hyvää aikaa vaikkapa sissipuutarhojen perustamiseen.

Ensi viikolla Arjen löytöretkeilijän kalenteri kehottaa adoptoimaan jonkin julkisen tilan väliinputoajakohteen. Esimerkiksi puoli vuotta lumen alla lojunut kadunpätkä kaipaisi varmasti lakaisua ja kuraroiskeiden uhriksi joutunut lyhtypylväs kiillotusta. Maanantaisin päivittyviltä viikkotehtäväsivuilta löytyy myös muita ideoita kaupunkitaiteen kokeiluun. Toivomme kovasti, että päivitätte sivuille kuvianne ja kertomuksianne kokemuksistanne kaupunkitaiteen parissa.

Vinkki: ensi viikolla Turun keskustassa liikkujien kannattaa pitää silmät auki. Arjen löytöretkeilijöille on nimittäin tyypillistä liikkua keväisin pienissä parvissa ja tehdä pieniä, hyviä tekoja kanssakaupunkilaisten iloksi.

Terveisin legopalikoista innostunut viestinnän assistentti Johanna Salmela

Kommentit
  1. Emmi Kantonen 23.3.2011 klo:13:15

    Hmmm, miltähän mahtaisi näyttää vaaleanpunainen hubbabubba-paikkaus harmaassa seinässä?