Anssi Paukkunen 10.1.2011 Runoja käsipyyhepapereissa

IMG_0352

Loistava esimerkki teoksesta, joka ei oikein tahdo ottaa tuulta purjeisiin.

Tuotannossa muistutetaan mua käsipyyhepapereista, joille tulisi painaa runoja. Isoilta valmistajilta ilmoitetaan, että heillä ei ole painoon tarvittavia välineitä. Netistä löytyy tietoa mustesuihkutulostimesta, joka mahdollistaa kaikenlaisille esineille painamisen. Ongelmana hinta ja tuotteen myöhäinen saapuminen markkinoille. Eikä tämäkään laite takaisi onnistumista. Eräs pieni kivijalkafirma ilmoittaa pystyvänsä hommaan. Muutaman puhelun ja sähköpostin jälkeen he kuitenkin ilmoittavat, ettei tämä olekaan mahdollista. Ongelmana on käsipyyhepaperin huokoisuus, joka imee liikaa väriä ja pinnan epätasaisuus, joka heikentää painojälkeä.

Ravintola Paninin logolliset lautasliinat luo uskoa teoksen toteutettavuuteen. Lautasliinathan on periaatteessa samaa huokoista paperia kuin käsipyyhepaperitkin-eikö?! Lautasliinat tehnyt firma löytyy onneksi helposti ja mies firman takana ilmoittaa kiinnostuksensa eikä ainakaan heti tyrmää ideaa. Sovitaan tapaaminen. Lupaavaa! Tässä välissä kerrottakoon, että käsipyyhkeiden määrä on ainakin teoriassa kasvanut Turun kaupungin mukaan tulon myötä jo melkoisesti. Yksi isku tarkottaisi jo 70 000 irtoarkkia! Tapaaminen Mr Lautasliinan kanssa sujuu hyvin ja käsipyyhepaperiteoksen toteutus näyttää olevan jo huulilla. Mitä vielä! Viikkojen väännön jälkeen homma kosahtaa erinäköisistä syistä kasaan ja huomaan olevani taas lähtöpisteessä tyhjän päällä.

Ennen pressiä tehdään päätös, että käsipyyhepaperiteos toteutetaan tavalla tai toisella. Pian tämän jälkeen löytyykin lupaavan oloinen paperilaatu, jolle ainakin teoriassa voisi painaa tekstiä. Ehkä serigrafia on sittenkin ratkaisu ongelmaan vai olisiko jo aiemmin tyrmätty leimasin kuitenkin järkevämpi vaihtoehto? Loppu on historiaa, mutta sanotaanko näin, että jokaisella tarinalla on onnellinen loppu. Luovuttaminen kuuluu nössöille ja nössöjä me ei ainakaan olla.

Anssi Paukkunen, tuottaja