Johanna Salmela 3.3.2011 Nurin kurin

Arki nurin

Koska Arjen löytöretkeilijäin kalenteri kehottaa tällä viikolla kääntämään arjen kerrassaan nurin, päätti viestinnän assistentti Annahoj viettää nurinkurinpäivän.

Herättyään hän heilautti jalat tyynyltä ja luki iltasadun Murmelin, Myyrän ja Kilpikonnan visiitistä torikauppaan. (Satukirjan sivujen välissä on edelleen ruskan värjäämiä haavanlehtiä, joita nuori Annahoj syksyisin keräsi ja kuivasi isoäitinsä kanssa.)

Annahoj tuijotteli hetken kattoon, jossa vakiovarusteena roikkuvat viirit luovat harmaimpaankin arkipäivään juhlan tunnelmaa.Aamiaisnäkkärin Annahoj voiteli väärältä puolelta.Edellispäiväisen lehden lukemisen jälkeen ohjelmassa oli pelituokio. Nurinkurinmuistipelissä tavoitteena oli kääntää esiin kaksi samanlaista sinistä taustapuolta. Peli ei tarjonnut juurikaan haastetta, ja Annahoj totesi preferoivansa perinteistä pelitapaa.Venäläiset herrasmiehet opettivat Annahojlle päälläseisontaa.Nurinkurinpäivän kunniaksi Annahoj vaihtoi parhaan ystävänsä kanssa rumalahjoja. Rumalahjojen antaminen on monivuotinen perinne, jossa lahjan saaja yritetään ällistyttää mahdollisimman luotaantyöntävällä, mutta tavallaan hauskalla lahjalla. Toteemipaalua muistuttavien sokerikon ja kermakon muodostama parivaljakko oli ehdottomasti hämmentävin rumalahja, jonka Annahoj on saanut. Kaksikko kotiutui paraatipaikalle keittiön hyllyyn.Kiitokseksi Annahoj kirjoitti ystävälleen postikortin – tietysti takaperinkäsialalla.Illalliseksi Annahoj herkutteli noin kahden hengen jäätelöannoksen, jonka kruunasivat räikeät cocktailkirsikat.Koska nurinkurinpäivänä ei ole suotavaa tarttua velvollisuuksiin, joita toki riittäisi, linnoittautui Annahoj loppuillaksi sohvalle maailman toiseksi fantastisimman miehen, Ritari Ässän, seuraan. Toimintakohtauksissa on erityisen hauskaa painaa kuva pysähdyksiin ja nauraa huonosti tehdyille yksityiskohdille. (Lähikuvassa Ritari Ässä ja kaksi muuta matkustajaa loikkaavat autolla rotkon yli. Kauempaa kuvatussa hyppykohtauksessa näkyy, että autossa, ratin takana, istuu vain yksi stuntmies, jolla on päässään huomattavan keltainen kypärä.)Sen pituinen se.

Annahoj suosittelee satunnaisia nurinkurinpäiviä kaikille, vaikkapa täsmälääkkeeksi kevään kaipuuseen. Jäätelön lisäksi tosin kannattaa syödä jotain ruokaisampaakin, sillä muuten Ritari Ässän hurjat toimintakohtaukset saattavat laittaa pään pyörälle.

Kommentit
  1. Meiju Lampinen 15.3.2011 klo:17:33

    Haastan sinut uusintaerään tuosta muistipelistä! :)

  2. Camilla Kovanen 21.10.2011 klo:09:02

    Hei Johanna! Löysin tämän sivun google-haulla. Etsin tuota kuvassa olevaa kirjaa, 365 iltasatua. Minulla oli samanlainen ollessani pieni ja nyt tahtoisin löytää sen uudelleen omalle lapselleni. Mieleeni on painunut kannen kuva ja kirjan nimi, mutta kirjaa tuskin saa enää muualta kun hyvällä tuurilla kirpputoreilta. Osaatko kertoa minulle edes kustantamoa tai jotain mikä helpottaisi etsintääni? Kiitos jo etukäteen! :)

  3. Johanna Salmela 19.12.2011 klo:21:04

    Hei Camilla! Anteeksi viipyilevä vastaus, mutten ole huomannut käydä täällä pitkään aikaan. Kustantaja näyttäisi olevan Kirjalito, Östersundholm/Editions Lito, Paris. Tämä on painettu vuonna 1984 Tsekkoslovakiassa:D Hitsi, toivottavasti löydät kirjan jostain! -Johanna