Riku Lievonen 27.7.2011 Lukuja ja tekoja

post it

Seitsemäs kuukausi, kuun 27. ja viikon kolmas päivä. 365-teoskokonaisuuden 150. teospäivä,  11000 käsipyyherunoa, tuhatkunta bussimatkataideteosta, 8,70 eur nippusiteet, 84. kerta kun tuntuu ettei onnistu ja 4672. kerta kun teos tuo onnea ja hyvän olon tunnetta ja antaa syyn sille, miksi tehdään taidetta. Vuosi on pitänyt sisällään suuren joukon ihmisiä, kohtaamisia, ideointia ja ennen kaikkea teoksia, jotka ovat osallistaneet ihmisiä tekemään itse, yli 3000 kaupunkilaista on ollut mukana 365-teosten toteutuksessa. Teoksia on seurannut tai niitä on kohdannut laskujemme mukaan jo noin 40000 turkulaista. Se on paljon se!

Vastaavan tuottajan silmin katsottuna tekojen takana on aina numeroita – kuten Matrix-elokuvassa konsanaan. Punaisen maton ainesosat ovat: 420 metriä, 1059 kutojaa, satoja kiloja matonkudetta, kuljetuskilometrejä, tuhansia työtunteja, materiaalikustannuksia ja palkkakuluja. Lopulta nämä numerotkin muuttuvat euroiksi. Tai eivät muutu, mutta saavat peräänsä tuon rahasymbolin, jossa kaikkea mitataan, tai pyritään mittaamaan; kuinka lasketaan arvo ”hyvän jakamiselle” tai ”ilon ja vaikuttumisen tunteelle”, mikä on kokemuksen arvo ja kuka sen saa määrittää?

365 päivää kestävän taideteoskokonaisuuden ainesosat ovat isoja numeroita, vielä emme tiedä tarkkoja lukemia, joihin vuoden lopussa päädymme, mutta sen tiedämme, paljonko meillä on noita rahasymboleita käytettävissä. Usein tuntuu, ettei pelimerkkejä ole tarpeeksi. Mekin olemme joutuneet leikkaamaan teossuunnitelmaamme suhteessa rahoitukseen jo useamman kerran, aina sitä mukaan kun rahoituspäätöksiä on selvinnyt. Vuoteen on mahtunut vaikeita ja ikäviä päätöksiä peruutuksista, toteutumattomia suunnitelmia ja pettymysten tuottamista, niin vapaaehtoisille, arjen löytöretkeilijöille, kuin myös itselleen. Kipeimmin omalla kohdallani kirpaisi pitkään suunnitellun ja valmistellun Willie Dornerin vierailun peruuntuminen. Jouduimme viime metreillä toteamaan, etteivät resurssimme riitä vierailun järjestämiseen. Syksyksi suunnitelluista teoksista jää toteuttamatta muun muassa taideklinikkaryhmiä, Kotimuseo sekä stand up –yllätys pitkänmatkanbussissa. Tämä on ikävää ja surullista, pahoitteluni omalta osaltani kaikille Arjen löytöretkeilijöille!

Erästä pitkään kulttuurialalla toiminutta kollegaani siteeraten: ”Raha on arvoja ja arvot ovat strategiaa”. Tätä mekin 365-teoksen osalta toteutamme. Turku 365 on hyvän jakamista, arjen nyrjäyttämistä, innostamista, yhdessä tekemistä, värittömän muuttamista värilliseksi ja tyhjän tekemistä täydeksi. Näistä arvoista syntyy strategia ja 365 -teoskokonaisuus, joka kutsuu kaupunkilaiset mukaan vuoden loppuun saakka, myös Te uudet, jotka ette ole vielä teoksiimme törmänneet. Tavataan turuilla ja toreilla!

Turku 365 on löytänyt lopullisen muotonsa, loppuvuoden tulevat teokset löytyvät päivitettynä näiltä sivuilta.

Riku Lievonen, vastaava tuottaja, Turku 365