Meiju Lampinen 20.6.2011 Levon hetki jo lyö…

IMG_2275

Tuutulaulut yöjunissa -teosta on harjoiteltu kevään aikana niin Turku365-toimistolla kuin yöjunanvaunuissa. Kolmen-neljän hengen kuoropoppoot saivat ensimmäisessä tapaamisessa nimet: syksyllä yöjunan hytissä voi siis törmätä niin Uniklubiin, Uninalleihin kuin Tähdenlentoon tai Raukeleihin! Kuoronjohtaja Aliina Mäkitalon johdolla on Linnankatu kolmen kaikuisissa huoneissa hyräilty äänenavausten jälkeen muun muassa Makeasti oravainen -laulua.

Kevään harjoituskauden huipentuma oli tuutulaulukierros vanhainkodissa – ja kodeissa! Tutustu tästä tuutulaulujen treenitunnelmiin kuvin ja lue lopusta, millaisia reaktioita tuutulaulut kotona herättivät kokijoissa ja laulajissa.

Kevään ensimmäisessä tapaamisessa tutustuttiin tuutulauluihin, teokseen ja jakaannuttiin trioihin.

Treenit alkoivat kuoronjohtaja Aliina Mäkitalon äänenavauksilla.

Ja kaikki yhteenääneen!

Nuotteja tutkittiin tarkasti, kunnes sanat ja sävelet painuivat mieleen.

Käynti VR:n varikoilla yöjunanvaunuissa konkretisoi teoksen haastavuutta: hytit ovat kapeita ja tunnelma tiivis!

Tuutulaulukierros kodeissa ilahdutti.

Kodeissa oli kaikenikäisiä kuulijoita.

`Levonhetki jo lyö...`

Kuvassa tuutulaulajat ja tuuditettavat!

Esiintymispaikkoina kodit olivat tietysti kaikki omanlaisiaan ja ennalta-aavistamattomia. Eräässä kodissa esiinnyttiin keittiössä kesken iltapalan, pyykkikoneen rytmittäessä kuoron laulua. Toisaalla esitystä oltiin jo osattu enemmän odottaa, jopa niin että kuorolaisille tarjoiltiin esityksen lopuksi lasilliset kuohuvaa!

Esityskierrokselle saatiin yleisöä myös poikkeuksellisen laajalta ikähaarukalta. Ensimmäiset tuutulaulut esitettiin Kerttulin vanhainkodissa ja kierroksen viimeiset lapsiperheen kotona, jossa pienin yleisön jäsen oli vasta noin yhden vuoden ikäinen. Eräs kuorolaisista kommentoikin: “nähtiin elämää sen molemmista ääripäistä, alusta ja lopusta”.

Vastaanotto kodeissa oli positiivisesti yllättynyt ja katsojat olivat selkeästi otettuja tällaisestä, näinkin henkilökohtaisesta esityksestä. Erään kodin asukkaat jopa toivoivat: “voisitteko tulla joka ilta meille laulamaan, olispa ihanaa!”

Esityskierrosten jälkeen palattiin vielä Turku365:n toimistolle jakamaan kolmen eri kuoron tunnelmia ja kokemuksia esiintymisten varrelta. Päällimmäisenä niin kuorolaiset kuin 365:n tiimi saivat taas kokea miten iso merkitys improvisaatiolla ja tilanteen ehdoilla menemisellä on tämäntyyppisessä työskentelyssä. Vaikka itse tuutulaulu oli hyvin harjoiteltu, jokainen esiintymispaikka ja -tilanne oli aivan omanlaisensa ja antoi esitykseen oman sävynsä. Toisaalta tuo ennalta-arvaamattomuus myös tekee esiintymistilanteesta aina kiinnostavan niin esiintyjälle kuin katsojallekin!

Tuutulaulujen stemmoja yhdessä hyräilivät taiteellisen tiimin harjoittelija Anna-Sofia Sysser ja taiteellisen johdon assistentti Meiju Lampinen

Kommentit
  1. Marja Liisa Valtanen 22.6.2011 klo:22:52

    Positiivisuutta parhaimillaan! Hieno idea, iloisia laulajia!