Meiju Lampinen 28.2.2011 Koululuokat ja päiväkotiryhmät mukaan arjen löytöretkeilyyn!

Jokaisella viikolla on oma koulu- tai päiväkotikummi.

Sain melkein vuosi sitten projektin: kutsu mukaan 52 turkulaista koululuokkaa kokeilemaan Kalenteri Arjen löytöretkeilijälle -tehtäviä. Ikään kuin kummiryhmäksi jokaisen viikon kaupunkitaidetehtävälle – kokeilemaan tehtävää ja raportoimaan, mitä tapahtui, minkälaisia havaintoja arjesta löytyi. Kalenteri on normaali päivyri sillä lisällä, että joka viikko se vinkkaa käyttäjäänsä innostumaan arkisesta ympäristöstään ja kokeilemaan muun muassa sissipuutarhuriutta, valograffiteja sekä arjen nurinpäin kääntämistä.

Samantien alkoi armoton surffailu Turun kaupungin nettisivujen aallokossa. Surffilautani oli erinomaisessa kunnossa ja pian minulla oli tiedosto ”Turun ala- ja yläkoulut”. Juuri painettuani tallenna tiedosto -painiketta tehtäväni laajeni erään viehättävän sissipuutarhuriutta ja muita pieniä kaupunkitaidetekoja viljelevän eskariryhmän siivittämänä: päätimme kutsua mukaan myös turkulaisia päiväkoteja. Palasin Turun kaupungin nettisivumereen sillä erotuksella, että olin jo tallannut polut valmiiksi ja tiesin nopeimmat aallonharjat. Niinpä koneelleni tallentui pian kaksi uutta tiedostoa. Oli kesäkuu ja surffailuni vaihtui pariksi kuukaudeksi konkreettisemmaksi.

Jokaisella viikolla on oma koulu- tai päiväkotikummi.

Syksyllä,  kun kalenterin viimeisiä oikolukukierroksia pyöriteltiin sähköpostien liitetiedostoissa, avasin viimein Kalenteri+koulut -kansioni uudelleen. Oli aika jättää surffilauta narikkaan ja tarttua telefooniin. Sähköpostit ja puhelinsoitot saavuttivat rehtoreita, kanslisteja, luokanopettajia, kuvataiteen opettajia, lastentarhan opettajia, vararehtoreita ja koulusihteereitä. Vastasipa eräs rehtori puhelimeen kesken oppitunnin ja kysyessäni, olisiko nyt hyvää aikaa jutella enemmän, selvisi, että hän oli parhaillaan odottamassa oppilaita suunnistusrasteilla. Palasimme  asiaan myöhemmin, niin kuin monen muunkin kanssa. Asiaan palatessa toiset syttyivät innostuksesta ja sama innostus vilisi myös rivien välissä sähköposteissa, kun opettajat  olivat tutustuneet kalenterin tehtäviin ja valinneet parhaiten omalle ryhmälleen/luokalleen sopivan.

Vuodenvaihteessa jännitin ensimmäisten tehtävätoteutusten saapumista. Harmikseni tehtäville varattu nettisivu ei rullannut yhtä hyvin heti alkuun kuin aiemmat surffailuni, mutta vaikeuksien kautta voittoon – niin kuin isä sanoo !

Nyt, viikolla 9, koulujen (ja kummitaiteilijoiden ja kalenterin käyttäjien) tehtäviä voi ihailla täällä ja vielä on tulossa aina keskiviikkoisin monenmoista innostavaa ja idearikasta toteutusta. Mukana on tähän mennessä yli 40 koululuokkaa ja päiväkotiryhmää, eli kesälle ja syksylle mahtuu vielä noin tusinan verran löytöretkeilijöitä!

Löytöretkeilyterveisin

Meiju Lampinen, kummiluokkia löytöretkeilyyn johdattava assistentti-Turku365