Viikotehtävä 45 Lamputa kaupunki uuteen valoon! Tuo tällä viikolla valoa pimeään ja tee sissivalaisuisku lähinaapurustoon!

sissivaloesimerkki

Kääk. Taas se aika vuodesta. Kelloja on siirretty, maa on musta ja taivas harmaa. Joka kerran ikkunaan vilkaistessa yllättyy siitä miten pimeää ulkona on. Muodot häviävät, rakennukset kadottavat yksityiskohtansa ja maamerkit sulautuvat taustaansa. Vaikka pimeä peittää suuren osan kaupungin pinnoista, antaa se myös mahdollisuuden kaupungin toisinkokemiseen.

2000-luvun alun luovista ilmiöistä yksi moneen suuntaan rönsyillyt aate on sissitaide, guerrilla art, joka ilmenee neulegraffiteissa, sissipuutarhuriudessa ja sissivalaisussa, eli kaupungin lamputtamisessa. Alkunssa sissivalaisu sai Englannissa, ja ideana on tehdä kaupungista mielenkiintoisempi, turvallisempi ja mukavampi paikka valaistusten avulla.

Ryhdy tällä viikolla lamputtajaksi, valtaa kadut valolla ja kokeile, miten kokemus kaupungista muuttuu sen myötä, mitä valoilla nostetaan esiin.

Valitse operaatiota varten yksi tai useampi kohde ja suunnittele niille valaistus. Voit projisoida kukkakäynnöksiä videotykillä ankean kerrostalon päätyyn, luoda pienillä taskulampuilla Otavan tähtikuvion porttikongin kattoon tai tuikata torin mukulakivien väliin led-tuikut kiiltomatojonoksi.

Pyydä suunnitteluun ja toteutukseen mukaan myös apujoukkoja, kerää tarvittava valokalusto ja sovi lamputuksen ajankohdasta. Kutsu paikalle myös yleisöä seuraamaan toimintaa!

Tällä viikolla kummitaiteilijana toimii Marimekolle suunnittelemista kuoseistaan tunnettu Erja Hirvi, sekä kummikouluna Turun Puolalan koulu, joka lamputti muun muassa polkuja, portaita, skeittarin ja hiekkalaatikon! Kummien vastaukset julkaistaan keskiviikkona näillä sivuilla!

Tällä viikolla sienivaloilla lenkkipolkua valaiseva

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Lisälinkkivinkit tehtävään:
Tehtävävastaukset 0
Viikon kummitaiteilija

Tekstiilisuunnittelija ja osa-aika dj Erja Hirvi

turku_omakuva

Erja Hirvi on suunnitellut painokankaita Marimekolle vuodesta 1995 ja soittelee siinä sivussa levyjä mm. Rytmi-baarissa Helsingissä. Inspiroituminen on luonteessa ja värisilmä päässä. Piirustustaito riippuu siitä miten kytkennät aivoista käteen sattuvat minäkin päivänä toimimaan. Luonnon haasteellinen monimuotoisuus houkuttelee, ja omalla tavallaan Hirvi haluaa luoda pieniä kunnianosoituksia valitsemilleen aiheille. Kankaaseen on hyvä ujuttaa pieni osa sielua, että se loisi hyvää henkeä ja tunnelmaa sinne missä sitä käytetään.

Viikon löytöretkeilyryhmä

Puolalan koulun 6e

001kalenterikuva

Puolalan koulun 6e-luokan oppilaat toivat valoa pimeään.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele