Viikotehtävä 24 Tee kaupungin äänistä kuvakartta Mene paikkaan jossa viihdyt, sulje silmäsi, kuuntele ympäristön ääniä ja kuvita äänet kuvakartaksi.

kuva

Kerran silmiini sattui tarinoita menneisyydestä: siitä, kuinka reilut sata vuotta sitten Helsingin Kaisaniemessä käytiin porukalla kuuntelemassa linnunlaulua, ja miten lintukonsertista julkaistiin seuraavana päivänä virallinen arvio Huvudstadbladetissa. Vähän sen jälkeen joku kertoi, että Australiassa aborginaalit eivät tehneet karttoja maamerkkeihin pohjautuen, vaan äänimaailman perusteella. Nämä kaksi kertomusta aiheuttivat inspiraation ketjureaktion, jonka yksi lopputulemista on myös alla oleva tehtävä:

Valitse tällä viikolla mukava paikka: parveke, jokiranta, näköalatorni tai vaikka puistonpenkki, ja istu alas. Sulje silmät ja höristä korvia kohti kaupungin ääniä.

Kuuletko naurunkikatuksien sarjan, dieselmoottorin pörinää, lokkien kirkaisuja tai mittarimadon venyttelyä lehmuksen rungolla? Entä pyöränketjujen kitinää, uimasta tulleen koiran ravistelua tai pillimehun viimeisten siemausten ääniä?

Piirrä äänien perusteella kartta. Merkitse kartalle piste, missä itse sijaitset ja kuvita sen jälkeen äänet yksi kerrallaan ympärillesi. Jatka piirtämistä, kunnes kartta on valmis. Voit myös verrata piirtämääsi karttaa valmiiseen, ja huomata miten puistot, tiet, penkit tai jotkin muut fyysisessä ympäristössä ilmenevät seikat vaikuttavat äänimaailman syntymiseen!

Auton hälytyksiä, lokin kirkaisuja, mopoautojen pärinää ja lämpimissä illoissa raikavia naurunkikatuksia tällä viikolla kuunteleva,

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Tehtävävastaukset 0
Viikon kummitaiteilija

Sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen

Petteri omakuva vk 24

Petteri ummisti silmänsä Paloisvirran rannalla ja avasi ne tuokion kuluttua piirtääksen paikan äänimaisemasta sarjakuvan, minkäs muunkaan.

Viikon löytöretkeilyryhmä

Mukulax Hirvensalo

Taiteilijat tuulisessa  säässä kuvittamassa kuulemaansa

Hirvensalon Mukulax -päiväkodin lapset suuntasivat kuulonsa lähiympäristön ääniin ja maalasivat kuulemastaan äänikartat.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele