Viikkotehtävä 42 Keksi tutulle asialle rinnakkainen käyttötarkoitus.

15072009682

Kaupungeissa on lukematon määrä erilaisia rakennelmia; kaukolämpötolppia, mainostauluja, katoksia ja parkkialueita, jotka on pyhitetty vain yhtä asiaa palvelemaan. Laita tällä viikolla aivot hyrräämään ja keksi viidelle arkiselle rakennelmalle uusi käyttötarkoitus!

Voisivatko kaikki harmaat sähkökaapit toimia valokuvataiteen esityspintana tai kuvataiteen alustana? Entä jos vanhoista puhelinkopeista tehtäisiin hiljentymiskoppeja? Voisiko bussipysäkkien kattotasanteille rakennella vaihtuvia installaatioita, tai voisiko ne muuttaa pieniksi maisemankatselutasanteiksi?

Inspiroivassa kaupungissa rakennustyömaankin harmaat aidat saavat väriä päällensä tai toimivat kaupunkilaisten viestiseininä, roskapöntöt kiittäjät roskankerääjää kertomalla ääneen urbaanin legendan juuri siitä kaupunginosasta. Kaupungin musisioivaan suihkulähteeseen (kuten Lahdessa), olisi mahdollista säveltää omaa musiikkia. Ja tietenkin yksi parkkipaikoista olisi aidattu pysyvään taideteoskäyttöön.

Useissa kaupungeissa kaupunkitilaan on ryhdyttä laittamaan resursseja enemmänkin kuin kesäistutusten ja jouluvalojen muodossa. On huomattu, että urbaanin kulttuurin myötä kaupungit julkisena tilana alkavat olla jotain muuta, kuin välipysähdyksiä koulun, kodin, kaupan ja työn välissä. Parkkihalleja rakentamalla ei kaupunkiin saada oleskelijoita. Penkkejä, suihkulähteitä ja mielenkiintoisia oleskelutiloja luomalla kaupunki vetää puoleensa yhä enemmän ihmisiä, sekä paikallisia että turisteja.

Ideoiden tarkoituksena on avartaa mahdollisuuksia, kysyä miksi ei -kysymyksiä. Rohkaista, venyttää ja uudelleenrakentaa rajoja ja mielikuvitusta. Kuten monta kertaa aikaisemminkin, aikoinaan ennustettu “mahdoton” muuttuu tulevaisuudessa arkipäiväiseksi. Siis miksipä ei? Levitetään ideoita, ajatuksia ja haaveita oikein urakalla. Sillä keinoin syntyy uusia ideoita ja rohkeutta näiden ääneen lausumiseen. Sillä kukapa olisi uskaltanut 20 vuotta sitten ehdottaa samaa kuin viime viikolla osa kaupunginvaltuutetuista: että Helsingin kaupungin pääkirjastosta voisi löytyä myös julkinen sauna?

Tällä viikolla Arjen löytöretkeilyn kummina toimii Saku Tuominen, monesta ideasta tunnettu inspiroinnin, jakamisen ja ideoinnin suurmestari! Sakun ja tämän viikon koulukummiryhmänä toimivien Raunistulan ysiluokkalaisten vastaukset julkaistaan näillä sivuilla keskiviikkona.

Ideoiden viuhunnasta,

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Tehtävävastaukset 0
Viikon kummitaiteilija

Luova johtaja Saku Tuominen

Tuomiokirkko2

Saku Tuominen on Idealist Groupin luova johtaja. Hän toimi tv-tuottajana kahden vuosikymmenen ajan ennen kyllästymistään. Hän on kirjoittanut 5 kirjaa; kolme luovuudesta ja kaksi italialaisesta ruoasta ja konsultoinut yli sataa yritystä innovaatioprosessien kehittämisessä. Hänen intohimonsa ovat jääkiekko ja oliiviöljy. Harrastuksena hän on kirjoittanut rock-kritiikkiä 20 vuoden ajan. Kirkossa hän käy ainoastaan häissä ja hautajaisissa. Joko omissa tai ystäviensä.

Viikon löytöretkeilyryhmä

Raunistulan koulun 9B

9aneten 005

Raunistulan koulun 9B-luokka innostui ideoimaan, miten Turussa arkisista julkisen tilan elementeistä saataisiin kiinnostavia.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele