Viikkotehtävä 40 Anna nopan päättää! Tällä viikolla anna nopan päättää arkisista asioista.

nopat

“Maailma on huvipuisto, mutta meidän täytyy löytää laitteistot itse!” muotoili 1960-luvun alkupuolella amerikkalainen psykiatri Luke Rhineheart. Samasta aiheesta kirjoitti tutkija-kirjailija Jean Baudrillard puolestaan näin: ” Rutiinit luovat turvaa mutta toisto tappaa. Usein emme havaitse mitään uutta, havaitsemme vain sen minkä olemme havainneet monta kertaa aiemminkin. ”

Me kaikki tiedämme, että vaihtelu virkistää. Usein olemme vain liian laiskoja tai liian epäluuloisia uusien asioiden äärelle heittäytymiseen: harkitsemme toimintaa  sen suoran tuottavuuden mukaan. Entä, jos valitsen uuden työmatkareitin ja se onkin tylsä? Tai entä, jos entuudestaan tuntemattoman ruoka-aineksen kokeilu pilaa koko huolella valmistetun päivällisen maun?

Noppaaminen on helppo tapa päästää irti arjen rutiineista ja toimia itselle epätavanomaisella tavalla. Anna tällä viikolla sattumalle normaalia suurempi mahdollisuus, ja tee arjen rutiineihin liittyviä päätöksiä noppaa heittämällä:

1. Valitse rutiinit, joiden tekemisessä annat nopan tällä viikolla vaikuttaa. Esimerkkejä: kirjastosta lainattavat kirjat, iltakävelyreitti, tenttivastaukset, keskustelunaiheet, lounaspaikka, pukeutuminen tai ostokset.

2. Hanki noppa ja heitä sitä aina ennen päätöksen teokoa: iltakävelyllä heitä noppaa jokaisessa tienristeyksessä —ykkösellä etene suoraan, kakkosella vasemmalle, kolmosella oikealle jne. Anna ruokakaupassa nopan valita ostoskorin sisältö  laskemalla heitetyn silmäluvun mukaan ensin hyllyrisvistö, sitten yksittäinen hylly ja lopuksi yksittäinen tuote. Keskustelunaiheet voit valita vaikka kirjoittamalla etukäteen kuusi mahdollisuutta, ja antamalla nopan silmäluvun valita se, josta lopulta keskustellaan.

3. Kerro mitä teit ja mitä tapahtui.

Noppaamiseen koukuttuneille suosittelen lisälukemiseksi Luke Rhineheartin fiktiivistä kirjaa Noppamies. Loppuviikosta julkaisemme myös kummitaiteilijan ja koululaisryhmän kertomukset noppailusta!

Albert Camusin sanoin: "Me olemme kaikkien valintojemme tulosta."

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Tehtävävastaukset 0
Viikon kummitaiteilija

Näyttelijä-ohjaaja Mikko Kaukolampi

noppa

Mikko Kaukolampi on teatterialan moniottelija, joka näyttelemisen ja ohjaamisen ohella toimii myös valo- ja äänisuunittelijana.

Viikon löytöretkeilyryhmä

Turun Normaalikoulun 6A luokka

6A kuva 4

Norssin 6A-luokan oppilaat antoivat nopan päättää mm. siitä, mitä tehdään välitunnilla.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele