Viikkotehtävä 31 juurruta kaupunkiin uusi rituaali! Eri maissa ja kaupungeissa ihmiset käyttävät julkista tilaa osana arkea hyvin erilaisissa tilanteissa. Mieti tällä viikolla, millainen perinne omaan kaupunkiisi sopisi!

22042010605

Uusissa kaupungeissa ja vierailla mailla on yksi teema ylitse muiden: rituaalit ja rutiinit, juuri sille kaupungille ja paikalle ominaiset paikkasidonnaiset tavat, joista näkee erilaisia merkkejä tuon tuosta. Mongoliassa matkustellessa törmää ennen pitkää ohikulkijoiden kasaamiin korkeisiin kivivuoriin (ota kivi, kierrä kasa kolmesti, heitä kivi olkasi yli kasaan ja esitä toive), Riian vanhankaupungissa voi törmätä siltoihin, joihin vastavihityt parit ovat ripustaneet lukkoja symboloimaan rakkauttaan, ja Tukholman Skanssenin kissatalon edustalla näkee usein vanhempia ja vaippaikäisiä, jotka ovat tuomassa tuttikauden viimeistä tuttia kissanpennuille (tutit muodostavat jo melkoisen köyden, joka kiemurtelee läheisissä puissa). Kaikille edellä mainituille rituaaleille ja tavoille on yhteistä yksi asia: ne kaikki sitovat tietyn paikan ihmisen omaan arkeen.

Mieti tällä viikolla yksi käytänne, jonka tahtoisit kotikaupunkiisi juurruttaa. Se voi olla kauan sitten unohtunut rituaali tai muualta lainattu tapa. Ota mallia vaikka Istanbulista, jossa miniretriittivaellus kestää yhden kukkulalle kiipeämisen verran: mieti matkan aikana mitä elämältä toivoisit, ja sido kukkulan laella valkoinen silkkirusetti puuhun toiveen toteutumisen takaamiseksi. Tai ryhdy kasaamaan rannalle laakeista kivistä kivitoteemeja Norjan mallin mukaisesti.

Mikään ei tunnu olevan sen parempi testaus kaupungin luonteesta, kuin julkisen tilan rituaalit tai taide: kun lukkovillitys (alunperin Itä-Euroopasta alkaneena) saapui muutamia vuosia sitten Suomeen, levisi se sekä menestyksellisesti että vähemmänkin menestyksellisesti eri puolille maata. Tampereella kymmenien lukkojen valtaama silta (ja sitä kehyvat tamperelaiset) pääsivät Kymppiuutisten loppukevennykseen, Helsingissä Vanhankosken sillalle ilmestyneistä lukoista kysyttiin mielipidettä kaupunkilaisilta, ja Turussa Teatterisillan harvat lukot käytiin sahaamassa kaupungin toimesta pois välittömästi ensimmäisien kuukausien aikana.

Tällä viikolla kummina toimii äänen kanssa työskentelevä taiteilija Kimmo Modig, jonka ehdotus on Huuto-rituaali. Siirtymäriitti osaksi kaikkien arkea -toteutus julkaistaan näillä sivuilla keskiviikkona.

Tällä viikolla Koroistenniemeen tradition juurruttamista suunnitteleva,

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Tehtävävastaukset 0
Viikon kummitaiteilija

Taiteilija Kimmo Modig

modig_vaaka_kuvaaja-PIRJO-MYKKANEN

Kimmo Modig on Turussa asuva taiteilija. Hän työskentelee usein äänen kanssa, tehden mm. kuunnelmia, musiikkia, performansseja ja teatteria. Hänen lempiäänensä on tuulettimen humina makuuhuoneessa kuumina kesäöinä. Kuva Pirjo Mykkänen

Viikon löytöretkeilyryhmä

Helsingin normaalilyseon 9B

vko 31_uusi rituaali_15

Norssin 9B-luokan oppilaat juurruttivat kaupunkiin uuden rituaalin tuoden valoa pimeyteen.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele