Viikkotehtävä 30 Tee kartta vaihtoehtoisista nähtävyyksistä Kiinnitä tällä viikolla huomiosi kaupungin erikoisuuksiin ja vaihtoehtoisiin nähtävyyksiin, ja suunnittele niiden pohjalta vaihtoehtoisten nähtävyyksien turistireitti.

kuva

Kaupungin merkitykselliset paikat määritellään usein niihin liittyvän historian perusteella ja turistit viedään paikkoihin vanhasta tottumuksesta. Itseäni kuitenkin houkuttaa eniten “se kaikki muu”, odottamattomat paikat ja tilanteet, joissa arki nyrjähtää. Kuten ensikohtaaminen Helsingin rantojen edesmenneiden mattolaiturien kanssa ja Prahan päärautatieaseman unohdettu ja rapistunut Art Nouveau -tyylinen yläkerros, josta saa tilattua vaikka bloody maryn pitsisen lasialustan kanssa suoraan pöytään.

Muistele tällä viikolla mihin kiinnitit huomiota saapuessasi kotikaupunkiin tai lempikaupunkiisi ensimmäisen kerran? Tai mistä ilmiöistä, tapahtumista tai paikoista olet reissuillasi erityisesti inspiroitunut?

Piirrä kohteista vaihtoehtoisten nähtävyyksien kartta. Meritse karttaan tunnelmallisimmat parkkihallit (kuten Helsingin Merihaka), erikoisimmat sisäpihat (kuten Salon Asemakatu 6-8:n autio ja komea ylätasanne) ja hienoimmat sillat (kuten Turun liepeillä sijaitseva Maarian altaan silta joka ei johda mistään mihinkään ja jota myös Hannu Karpo on käynyt tutkimassa). Nosta esiin myös paikalliset ilmiöt, kuten satojen goottien kokoontumisaukio (Helsingin Rautatieaseman metroaukio) ja pilkkihaalareihin pukeutuneiden pissisten talvinen hengailureitti (läpi Rovaniemen keskustan).

Voit piirtää kartan vain yhdestä kaupungista tai tehdä listan kaikista niistä erikoisuuksista joita muistat, mistä päin maailmaa tahansa. Lopuksi lähetä kartta, listaus, mind map, mikä muoto nähtävyyksille parhaiten sopiikaan —myös sivuston vastauskenttään.

Tällä viikolla arjen löytöretkeilijöitä inspiroi myös Tundramaticsista ja Bad Ass Brass Bandistakin tunnettu muusikko Janne Masalin, jonka vaihtoehtoiset nähtävyydet kuullaan näillä sivuilla keskiviikosta lähtien. Samoin keskiviikkona voi tutustua myös Kymenlaaksonkujan päiväkotilaisten laatimaan karttaan, joka johdattaa muun muassa suuren kaislikon ja takiaspuskan luo.

Iloista seikkailua erikoisuuksien, ihmeellisyyksien ja hämmästelyjen kesäkohteisiin!

Ps. Avaimet Turussa sijaitsevaan ja useimmille tuntemattomaan maanalaiseen hienoon arkeologiseen löytöön, Pyhän hengen kappeliin saat ravintola Paninista Linnankatu 3:n sisäpihalta. Ehdottomasti vaihtoehtoisten nähtävyyksien ykköskastia!

Tällä viikolla parhaimman kesäilmiön ja nähtävyyden, läpi yön auki olevan jäätelökioskin antimista nauttiva,

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Viikon kummitaitelija

Muusikko Janne Masalin

Janne vk 30 omakuva

Janne Masalin on Tundramatiksista ja The Bad Ass Brass Bandistä parhaiten tunnettu helsinkiläinen muusikko, performanssijäbä ja monitoiminen kulttuurituottaja, joka huseeraa alan kaikilla kanteilla.

Viikon löytöretkeilijäryhmä

Kymenlaaksonkuja päiväkotilaiset

ryhmäkuvavaaka Kymenlaaksonkuja

Kymenlaaksonkujan päiväkodin ympäristöstä löytyi useita vaihtoehtoisia nähtävyyksiä. Kurkista, mistä löytyy iso takiaispuska tai leppäkertun koti!

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele