Viikkotehtävä 20 Tee minielämäkerta. Muistele elämäsi merkittäviä hetkiä, kirjoita minielämäkerta ja vie se kirjastoon elämäkertahyllyyn.

kuva

Kirjastot ovat samaan aikaan innostavia ja samaan aikaan kamalia paikkoja. Innostavia siksi, että kirjoja, tarinoita ja tietoa on niin valtavasti, ja kamalia siksi että jossain vaiheessa ymmärtää, ettei tätä kaikkea ehdi ikinä kahlata läpi yhden elämän aikana.

Muistan hengailleeni joskus paljonkin Kansalliskirjastossa paikan tunnelman vuoksi. Vanhalla puolella oli mukavinta kiivetä ylimmälle parvelle, heittää selälleen käytävälle ja tuijotella antiikin ajan kylpylähenkisiä maalauksia. Uudella puolella pökerryttivät pyöreät kerrosmuodot ja loputtomina jatkuvat kirjahyllyt. Mahtavinta oli kuitenkin löytää kirja johon oli tehty yllättäviä marginaalimerkintöjä: huutomerkkejä, sydämiä ja alleviivauksia. Vastaväitteitä, kirjoittajan tekstin korjailua, sisällön ylistystäkin välillä. Sillä siitähän elämässä on kysymys: dialogista ja keskustelusta, joka on löytänyt ainakin yhden uomansa netin kommentointimahdollisuuksien, yhteisöllisen kirjoittamisen ja wikipedian muodoissa.

Vaikka lähes kaikilla on nykyään mahdollisuus kirjoittaa omasta elämästään webiin, tuntuu toisen ihmisen jäljen löytäminen kirjan välistä silti vaikuttavammalta kuin netin loputon selailu.  Vuonna 2009 juhlistimmekin Suomen Kirjastoseuran syntymäpäiviä jakamalla kirjaston käyttäjille oman minielämäkertojen täyttökortit. Ideana oli koota oma elämänhistoria yhteen lyhyesti: muistella maukkainta ateriaa, suurinta opetusta ja toteutuneita ja toteutumattomia haaveita, kirjoittaa nämä ylös kortille ja viedä kortti elämäkertakirjojen sekaan oman nimen kohdalle.

Ja arvatkaapa mitä! Koska elämässä tapahtuu jatkuvasti niin paljon, on omia minielämäkertojakin syytä päivittää tuon tuosta. Tämän viikon tehtävänä onkin kirjoittaa vuoden 2011 minielämäkerta —postikortille, pieneen ruutuvihkoon, paperiarkille tai vaikka post it -lapulle, ja kiikuttaa se fyysisesti lähimmän kirjaston elämäkertahyllyyn.

Kirjoittaessasi minielämäkertaa vastaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

- nimesi, ikäsi ja synnyinpaikkasi
- elämäsi suurin opetus ja elämäsi suurin saavutus
- elämäsi maukkain ateria, parhaimmat uutiset ja suurin rakkaus
- toteutuneet haaveet ja jäljelläolevat haaveet
- elämänohje tai ajatus johon uskot

Sitten vain elämäkertä kädessä kohti lähintä kirjastoa!

Tällä viikolla kirjastoluokkajärjestelmien 78,11 ja 99,1 välissä seilaileva

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Tehtävävastaukset 0
Viikon kummitaiteilija

Muusikko Tero-Petri Suovanen

Terppa omakuva

Limonadielohopeasta tutun Tero-Petrin elämä täytyy musiikista ja keikoista, mutta minielämänkerta paljastaa siihen kuuluvan muutakin.

Viikon koululaisryhmä

Rieskalähteen koulun 9H

IMG_2142

Rieskalähteen koulun 9H kirjoitti yläkoulun päätteeksi minielämäkerrat.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele