Viikkotehtävä 2 Etsi sattumataidetta Kukkasen muotoinen sepeliasetelma lumisella kadulla? Ovenkahva joka näyttää virnistävältä naamalta? Tervetuloa sattumataiteen kuraattoriksi!

musiikkityömään nostokurkibaletti

Accidental art  ei suinkaan tarkoita vaarallista tai onnetonta taidetta, vaan sattumalta, puolivahingossa tai tahattomasti syntynyttä asiaa, jonka kokija näkee, tulkitsee tai nimeää taiteeksi. Se voi olla tuulen kahisuttama muovipussi puussa tai lumeen kuumasta viinimarjamehusta muodostunut talitintin näköinen läiskä. Erikoisesti muotoutunut puu, sattumalta pituusjärjestykseen asettautunut ihmisrivistö bussipysäkillä tai ovenkahva, joka näyttää virnistävältä naamalta.

Sattumataiteeseen voit törmätä missä ja milloin vain (usein emme havaitse mitään uutta, näemme vain sen, minkä olemme havainneet lukuisia kertoja aikaisemminkin). Ainoa asia, jonka siihen tarvitset, on uteliasuus ja mielikuvitus.

Tällä viikolla ryhdy sattumataiteen kuraattoriksi ja kerää taideteokset (kolme, viisi tai vaikka kymmenen kappaletta) iltalenkkipolulta, työmatkan varrelta tai esimerkiksi kauppareissulta. Ota jokaisesta teoksesta kuva, ja lähetä löydöksesi sivustolle ilahduttamaan myös muita arjen löytöretkeilijöitä.

Sattumataiteen kanssaetsijänä ja arjen löytöretkeilijöiden taiteilijakummina toimii tällä viikolla Berliinissä asuva kuvanveistäjä Mimosa Pale. Sattumataidetta kuratoivat tällä viikolla myös Turun Klassikon koulun yläkoululaiset ja lukiolaiset.

Iloista harhailua!

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Tehtävävastaukset 14
Viikon kummitaiteilija

Kuvataiteilija Mimosa Pale

mimosaomakuva

Kuvataiteilija Mimosa Pale löysi sattumataidetta Berliinin kaduilta ja kahviloista.

Viikon koululaisryhmä

Klassikon koulu

sattu-1

Klassikon koulun yläkoulun ja lukion kuvataideryhmät kuvasivat sattumataidetta.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele