Viikkotehtävä 18 Rydy sissipuutarhuriksi. Kaunista kaupunkia tällä viikolla istuttamalla kukkia roskalaatikoiden tai nuhjaantuneiden sähkölaatikoiden ympärille, hoitamattomaan liikenteenjakajaan tai kotimatkasi rumimpaan kadunkulmaan.

sissipuutarhuri1

Pitkiä, honteloita auringonkukkia rantapolun vieressä? Orvokkispiraali liikennetolpan ympärillä? Autiotalon pyykkinaruille ripustettu krookuskukkaruukkurivistö? Jos olet törmännyt yhteenkään näistä viljelyksistä, olet törmännyt sissipuutarhurien kädenjälkiin.

Sisspuutarhurius (engl. guerrilla gardening) on yksi 2000-luvun laajimmille levinneistä urbaaneista ilmiöistä, jossa kaupunkilaiset ottavat ohjat omiin käsiin ja kaunistavat ympäristöään eri keinoin. Sissipuutarhurin välineinä on kukat ja kasvit, jotka istutetaan esimerkiksi kaunistusta kaipaaviin tienpenkereisiin tai liikenteen jakajiin. Yhtä hyvin sissipuutarhurit voivat käyttää kukkia ja kasveja merkitsemään onnettomuuspaikkoja tai muistuttamaan kaupungin vaarallisimpien risteyksien olemassaolosta.

Viime syksyn aikana Turku365:n Taideklinikkalaiset kaunistivat kaupunkiaan krookusten avulla, mutta näin toukokuun kunniaksi haastamme sissipuutarhureiksi kaikki arjen löytöretkeilijät! Tällä viikolla etsi ympäristöstäsi siis yksi tai useampi kohde  joka kaipaa kaunistusta tai koristusta, ja iske kohteeseen kukkasin! Kaunista kotikorttelisi rumimmat kulmaukset, perusta liikuteltava puisto istuttamalla puita ja pensaita kauppakärryihin ja muuta portaikko istuskeluun sopivammaksi pehmustamalla yksi askelma rullanurmella. Lähetä tämän jälkeen kuva tai kertomus sissi-iskustasi myös sivustolle inspiroimaan muitakin. Lisää inspiraatiota on luvassa myös keskiviikkona, kun arjen löytöretkeilijöiden kummeina toiminut esikoululuokka kertoo, miten sissipuutarhurius ja linnunpoikanen liittyvät yhteen.

Ps. Lisää sissipuutarhureista löydät alla olevasta linkistä!

Kolmekymmentä surukrookusta purettujen talojen kohdille tällä viikolla istuttava,

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Lisälinkkivinkit tehtävään:
Viikon kummitaiteilija

Projektitaiteilija Johanna Porola

omakuva

Johanna Porola on erilaisista projekteista innostunut monialainen turkulainen taiteilija.

Viikon esikouluryhmä

Steinerkoulun esikoululaiset

sissipuutarhurit

Steinerkoulun esikouluryhmä tutustui sissipuutarhuriuden saloihin.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele