Viikkotehtävä 15 Lähde suurelle löytöretkelle. Ota esiin kotikaupunkisi kartta, valitse kiinnostava ja itsellesi vierain alue, ja jäljennä kynällä valitsemasi kohdan päälle Kristoffer Columbuksen tai James Cookin purjehtiman reitin muoto. Eli tee suuri löytöretki.

löytöretket

Käsi pystyyn, kuka ei muka ole koskaan käynyt suurella löytöretkellä? Löytöretkiähän on tehty kautta aikain mitä jännittävimpiin paikkoihin: muksuna paras löytöretkeilykohde oli naapurissa, korkean ja tiheän kuusiaidan takana (jossa asui kuuleman mukaan roteva, pelottava, käheä-ääninen vanha mies), ja teininä tyttökaveri-retkikunnalla navigoitiin kaupungilla tuon tuosta kohti potentiaalisia ja söpöjä ensirakkauskohteita. Jos näistä löytöretkistä olisi piirretty kartalle reitistö, olisi se saattanut muistuttaa Albert Einsteinin kiharapehkoa —sen verran täyskäännöksiä, mutkia ja kiemuroita retkillä tehtiin.

Tällä viikolla valitse yksi kuuluisan löytöretkeilijän reitti, ja tee sen avulla löytöretki siihen kaupunkiin missä tällä hetkellä olet. Ota esiin kaupunkisi kartta ja valitse alue, minne haluaisit löytöretken sijoittuvan. Sen jälkeen päätä, minkä löytöretkeilijän reitin avulla kuljet: seuraa James Cookin reittiä (tapahtumapaikka alunperin Australian liepeillä), tai anna Jacques Cartierin retkien (Kanadassa) ja Vitus Beringin (Alaskassa) johdattaa kohti toisenlaisia seikkailuja tutussa ympäristössä.

Tärkeintä ei ole määränpää, vaan retkellä oleminen, uusien havaintojen ja näkökulmien löytäminen, erilaisiin paikkoihin ajautuminen. Pysyttele siis tämän löytöretken ajan tiiviisti etukäteen suunnitellulla reitillä, siitäkin huolimatta että näyttäisit päätyvän umpikujaan tai loikkimaan ojien yli. Tämä peli, leikki, rakenne, antaa luvan kulkea ilman etukäteen tulokselliseksi määriteltyjä päämääriä.

Voit lähteä retkelle yksin tai ottaa mukaan retkikunnan (Kolumbuksella oli mukanaan mm. 17 laivaa, 1500 henkilöä ja villliköynnöksiä). Pakkaa mukaan riittävästi eväitä ja taskuun mahtuva lokikirja, sillä koskaan ei voi tietää mitä eteen sattuu: hauska keskustelunpätkä, hieno maisema tai erikoinen kotimuseo.

Muista myös kertoa minne löytöretkeilit, mitä matkalla kohtasit (irokeesipäällikön/ apinan/Huippuvuoret/ jotain muuta, mitä:______?) ja muita tunnelmia blogin vastausosiossa. Kurkkaa myös viikon kummitaiteilijan ja kummikoululaisryhmän retket sivuilta keskiviikkona.

Vitus Beringin (1741) Alaskan reittejä tällä viikolla seuraillen,

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Viikon kummitaiteilija

Janne Saario

Janne Saario

Janne Saario on maisema-arkkitehtuuria opiskeleva suunnittelija ja taiteilija. Hän on suunnitellut skeittipuistoja mm. Kauniaisiin ja Luulajaan. Jannen tunnetuin työ on skeittipuisto Micropolis.

Viikon koululaisryhmä

Topeliuksen koulun 8A

IMG_6763-1

Topeliuksen koulun 8A tutustui Turkuun uudesta näkökulmasta eräänä maanantaina äidinkielen ja kirjallisuuden tunnilla viikon 15 viikkotehtävää tekien.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele