Viikkotehtävä 10 Leiki ajalla Rytmi sisältyy kaikkeen toimintaan. Rytmi toistuu, muuttuu ja varioi —ja vie eteenpäin.

pysahdys

Kaupungeilla ja kaupunkilaisilla on omat rytminsä. Helsinkiläiset kävelevät 18,3 metrin matkan 11,8 sekunnissa, newyorkilaiset 12 sekunnissa ja tukholmalaiset 12,75 sekunnissa. Ennen kuin huomaammekaan, liitymme tuntemattomien kanssakaupunkilaisten muodostamaan ryhmään, joka tekee kaiken samassa rytmissä. Se, joka poikkeaa rytmistä, saa asiat näyttämään kokonaan toiselta.

Leikittele tällä viikolla rytmillä, erilaisten asioiden tekemiseen käyttämälläsi ajalla: Lue lehteä mahdollisimman vauhdikkaasti (esimerkiksi ääneen), kuori välipalaomena aloittaen mahdollisimman hitaasti, kiihdyttäen kuorintavauhtia kohti loppua, ja kävele kaupan kassalta ulko-ovelle niin hitaasti, ettei kukaan huomaa sinun liikkuvan.

Elokuvissa hidastus muuttaa kaiken h u o m a t t a v a n dramaattiseksi, mutta millaisia vaikutuksia tekemisen hidastamisella, nopeuttamisella tai pysäyttelyllä on arkielämässä? Pistä merkille miten itse reagoit ja miten ympäristö suhtautuu rytmin muutoksiin. Halutessasi testaa toimintaa myös useamman henkilön kanssa esimerkiksi lounastunnilla: pistäkää haarukka suuhun tismalleen samaan aikaan, ottakaa kulaus vesilasista yhtäaikaa, tervehtikää tuttua kuorossa ja lopuksi nouskaa pöydästä maksimaalisen hitaasti.

Vielä 1990-luvun lopulla muun muassa rytmillä leikittelevät, kymmenienkin ihmisten muodostamat tapahtumat ja toiminnat olivat vierasta julkisessa tilassa Suomessa. Kun 60 ihmistä käveli läpi kaupungin keskustan niin hitaasti kuin mahdollista, epäiltiin tapahtumaa mielenosoitukseksi. Kun 100 ihmistä luki kirjastossa kukin omaa kirjaansa käännellen sivuja yhteen rytmiin, tulkittiin tilanne mainokseksi. 2000-luvulla Internetin ja YouTuben kautta tietoisuus flash-mobeiksi nimetyistä tapahtumista alkoi toden teolla leviämään maasta ja kaupungista toiseen. Katso linkeistä lisää klassikkoesimerkkejä mm. freeze-tapahtumasta New Yorkissa.

Tällä viikolla arjen löytöretkeilijöiden kummeina toimivat valokuvaaja Mikko Rikala ja Turun normaalikoulun arjen löytöretkeilijät. Toteutukset julkaistaan sivuilla keskiviikkona.

A-ntois-aa r-ytmil-lä lei-k-k-i-mistä!

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Lisälinkkivinkit tehtävään:
Tehtävävastaukset 0
Viikon kummitaiteilija

Valokuvaaja Mikko Rikala

vk 10 Mikko omakuva

Mikko Rikala on valokuvaaja/opiskelija

Viikon koululaisryhmä

Turun normaalikoulun 4.b

Arjen löytöretkikuvat 006

Arjen löytöretkelle ajalla leikkimään lähtee Turun Normaalikoulun 4b-luokka. Luokassa on 17 oppilasta ja oman opettajan lisäksi neljä opetusharjoittelijaa.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele
Kommentit 1
  1. Meiju Lampinen 14.3.2011 klo:17:44

    Hauskaa on se, että hidastaessaan voi eksyä uusiin paikkoihinkin! Kävelin tipuaskelin pitkin Brahenkatua ja löysin Ystävyyspuiston: http://arjenloytoretkeilijat.fi/turku365/teoksessa-tapahtuu/puisto-etsii-ystavia/