Viikkotehtävä 34 Kokoa pieleenmenneiden kuvien näyttely Kaivele tällä viikolla varastostasi hutilaukauksia, joissa pääosassa esiintyvät silmät kiinni olevat ihmiset tai epätarkkoina tallentuneet eläimet.

Maria Olin vastasi 26.2.2012 klo 22:58

Tehtävän ensimmäinen haaste oli löytää oikeasti epäonnistuneita kuvia. Elämme sitä aikaa, kun kaikilla on digikamera tai kännykkäkamera, joka sallii rajattomasti uusien kuvien ottamisen. Huono ilme, epätarkkuus tai väärä rajaus: delete ja uusi kuva. Kävin läpi viime vuosina otettuja kuvia, mutta koin etteivät ne sovi tähän tehtävän antoon. Päätin siis lähteä löytöretkelle vanhempieni kotiin…

Ensimmäinen tehtävästä herännyt miete: Ennen kuvat otettiin filmille. 24 kuvaa, ei delete-toimintoa, ei X määrää megapikseleitä tai muita mitä kummallisempia toimintoja. Joskus valokuvaajat olivat todellisia taitelijoita, sillä kuvan ottaminen vaati tarkkaa esivalmistelua ja kaikki kameran toiminnot olivat manuaalisia. Kotikuvaajalle kuvaaminen oli ennen mielenkiintoisempaa. Ei ollut mahdollisuutta selata takaisin, muokata kuvaa ja poistaa huonot, vaan kun kuva oli otettu, alkoi jännitys. Ensinnäkin kuvia ei otettu yhtä paljon kuin nykyisin, sillä moni säästeli niitä vähäisiä ruutuja. Toiseksi valmiin kuvan saaminen oli myös pidempi prosessi, sillä se kiikutettiin esimerkiksi Tunnin Kuvaan tai Anttilaan kehitettäväksi. Ja kun kuvat vihdoin sai, riitti ihmettelemistä kaikissa tärähtäneissä, väärin valottuneissa sekä naarmuuntuneissa kuvissa. Puhumattakaan niistä ilmeistä!

Toinen oivallus liittyen arjen löytöretkeilyyn, tuli parin tunnin kuvien selailun jälkeen. Näihin tunteihin sisältyi monia tunteita laidasta laitaan… Tämän tehtävän myötä tuli käytyä läpi pitkä sivu historiaa. Omaa ja perheeni. Ja ne naurut! Löysin muun muassa kuvia teinivuosilta ja samalla tuli jaettua monia hyviä hetkiä ystävien kanssa. Otin näistä löydöistä kuvia iPhonella ja lähetin niitä samalla asianomaisille. Naurua riitti niin, että vesi valui silmisti ja eräs ystäväni uhkasi jopa ‘irtisanoa’ ystävyytemme, jos kuvat leviävät minnekään!

Kaiken kaikkiaan kokoelman kerääminen oli erittäin antoisaa! Tämä näyttely on koottu sähköiseen muotoon. Kuvat on jaettu neljään ryhmään teemoittain: epätarkkoja, epäonnistuneita rajauksia, filmillä useita kuvia päällekkäin ja ja outoja valotuksia.

Vastauksen valokuvat (klikkaa suuremmaksi)