Anna-Sofia Sysser 7.4.2011 Yllätys, ylistys ja ylpeys! – Ylistyslaulujen kevätkiertue menestyksellä läpi

_MG_7467

Kaikki kevään ylistyslaulut on nyt laulettu, sankarit yllätetty työpaikoillaan ja työporukat kestitty kakkukahvein kesken arkea, kuten viikkopalaveria tai tyhy-palaveria.

Ensimmäinen vinkattu löytyi Turun seudun kehittämiskeskuksesta, jossa vinkatuksi pääsi elinkeinoasiamies Megumi. Lisää maanantain tunnelmia ja tietoa teoksesta löydät täältä. Mutta tässä vielä pala Megumin laulusta:

“Turku, Japani, Gdansk ja Tianjin./E-De -päivä kutsuu, maailmamme kutistuu./ Megumi organisoi kaiken tismalleen./ (…) Suomi hyvä maa ois, jos pakkasen ja vapun ohittaa vois./ Turun kielen hyvin taitaa, ilonamme ollut jo vuodest nollayksi.”

Megumi yllätyksen jälkeen

Keskiviikkona TYKS:in Kipsauspoliklinikan lääkintävahtimestari Matti sai kunnian olla vinkkauksen ja yllätyksen kohde. Onneksi kuorolaisilla oli punaiset rusetit kaulassa, erottuivat muista talon valkotakkisista! Säkeitä Matin laulusta:

“(…) Kipsipoli hänen valtakuntansa./Hyväntahtoinen, avomielinen./Työnsä tekee Matti varmoin ottein. Hän on käsityöläinen, huolellinen./Siitä tahdomme tässä kiittää.”

Laulu Matille

Kipsipolin väkeä

Erityisen paljon vinkkauksia tuli Verovirastosta: Birgitta (ystävällinen äitihahmo), Johanna (aina auttavainen), Saila (hyvän ilmapiirinluoja), Silja (intoutuva esimies), Leena (tunnollinen ja ystävällinen virkailija), Jukka (uskoo aina parempaan huomiseen) saivatkin yhteisen kappaleen, jossa jokaiselle oli oma säkeistönsä.

Ylistyskirjeet kera lempileivosten

Veroviraston vinkatut kuoron kättelyssä

Torstaina ensimmäinen ylistyslaulu esittettiin Sirkkalan päiväkeskuksessa. Vinkattu Orvokki sai ylistyksen kuorolta ja työkaverit ylistyksen Orvokilta. Työkaverit saivat halauksen ja varmasti päivälle uudenlaisen nosteen! Makupala Orvokin laulusta:

“Kukat kastelee, pölyt pyyhkäisee, vaikka tietokoneet kaatuilee./Hän vastoinkäymisistänsä lannistu ei, ei./On esimerkki meidän kaikkien. (…)”

Ylistyslaulun esiintymisareenana kokoushuoneen sijaan biljardisali!

Samassa kuvassa Orvokki, vinkkaaja ja työkavereille tarkoitettu tiikerikakku

Päivän toinen ylistyslaulu esitettiin Turku 2011 -säätiön markkinointiosuunnittelijalle Katariinalle. Laulussa Katariinaa ylistettiin innostuksesta ja naurusta, jota hän onnistuu levittämään ympäristöönsä, ja tsempattiin jaksamaan rutinan ja napinan keskellä eteenpäin.  Vinkkaajan sanoin: ” Erityisesti haluaisin Katalle osoitettavan kiitos loistavasti tehdystä työstä, ei enää valitusta ja huonoa palautetta!“. Sattumalta kokoushuoneesta bongattiin myös kaupunginjohtaja Aleksi Randelin, joten yleisöksi pääsi muitakin kuin säätiön työntekijöitä. Esityksen jälkeen kymmenien käsien aplodit raikuivat läpi koko työtilan.

"Kukahan teistä mahtaisi olla se vinkattu?"

Hyvin ilahtunut Katariina

Iloinen kuoro keikan jälkeen

Viimeinen vinkattu löytyi Kiinteistöliikelaitokselta, jossa ylistyslaulu keskeytti työhyvinvointipäivän suunnittelupalaverin. Ennakkohaastattelussa vinkkauksen kohdetta Birgittaa kuvailtiin katoavaa lajia olevaksi työntekijäksi, joka saa sotkuisimmatkin asiat aina järjestykseen. Gitalle räätälöidyssä laulussa asia ilmaistiin näin:

Gitta Gitta /sujuu ongelmitta / kun on työssään meidän Gitta. Paikkatietokäsittelijää me tässä kiittää saamme. Aina tyylikäs hän on/myöskin tunnollinen. Kuin viiva kartassa/ hän on järjestelmällinen. Eihän sano koskaan ei /ongelmatkin poistaa hän. Silloin tällöin sutkaisee / kaskun mojovan (…) “

Kiinteistöliikelaitoksen koko jengi

Ylistyskirje Birgitalle

Näiden henkilökohtaisten vierailujen lisäksi kahdeksalle vinkatulle lähetetään postitse diplomi vinkkauksesta, ylistyslaulun nuotit ja cd. Luvassa siis kahdeksassa varsinais-suomalaisessa työpaikassa ahkeraa säveltapailua ja karaokelaulantaa hittibiisien “Virkamieslaulu” ja “Vali, vali, anna hali” tahdissa.

Myös kuorolle ja Turku365:n tiimille tempaus oli teoksena kutkuttava ja yllättävä. Vaikka torstaiaamuna toimistolla vitsailtiin, että: “täähän on jo rutiinia”, oli jokainen vierailu aina yhtä jännittävä. Kiinnostavinta olivat varmasti vinkattujen reaktiot sekä muun yhteisön suhtautuminen.

Teoksen muoto oli uusi myös kuorolaisille: “Ei tämä ollut itsellekään tyypillisin työviikko, omakin arki nyrjähti.”

Matkan varrella ohitimme kaikenlaista

Esityksiä juhlistettiin vielä toimistolla ja työtiimi yllätti kuoron tiikerikakulla

Valkoiset puvut ja punaiset rusetit päätyvät nyt kaappiin kesätauolle, mutta syksyllä ne tuuletetaan iskukuntoon seuraavaa esitysjaksoa varten. Syksyllä siis vielä uusi mahdollisuus vinkata työkaveria – tai päästä itse Taideklinikan ja Aurajoen asiallisen lauluryhmän ylistyksen kohteeksi!

Suuret kiitokset vielä kaikille rohkeille vinkkaajille, yllättyneille vinkatetuille ja heidän työyhteisöjensä kanssayllättyjille!

Makoisia työpäiviä kaikille työpaikoille toivoo Turku365:n taiteellisen työryhmän assistentti Anna-Sofia Sysser, joka aikoo viikonloppuna yllättää ystävänsä tiikerikakulla.

Kommentit
  1. Marja Susi 8.4.2011 klo:10:10

    Nyrjähtänyt kuorolainen kiittää myös koko projektia! Keikat 6-viikkoisen vauvan kanssa sumuisin aivoin olivat myös maailman parhainta arkihyvinvointia ja muistuvat mieleen jälkikäteenkin oikein loistavan dokumentoinnin ansiosta! Eli tällainen toiminta oli hyvin ylevöittävää ja piristävää vinkattujen lisäksi myös tekijöille itselleen. Tyttärellämme oli yhteen aikaan tapana tulla syömään aamupalaa alakertaan aina kruunu päässä. Tällaista asennetta kannattaa vaalia niin työpaikoilla kuin kotonakin. Marraskuun harmaita päiviä ja seuraavaa vinkkauskierrosta odotellen… Maikki, Kari ja pikku Aapeli