Viikkotehtävä 36 Muuta ongelma taiteeksi. Tarkenna katseesi julkisen tilan vinksallaan oleviin asioihin ja etsi ympäristöstäsi sellainen asia, joka on helppo muuttaa luovin keinoin ohikuilkijoita ilahduttavaksi taideteokseksi.

Kummitaiteilija

Sain tehtäväkseni ratkaista kaupungissa ilmenevän ongelman taiteen keinoin. Niinpä riensin siekailematta lähimpään kaupunkiin. Epäonnekseni se sattui olemaan paikka, jonka ongelmille olin työkseni yrittänyt etsiä taiteeseen ja kulttuuriin perustuvia ratkaisua edelliset kuusi vuotta, ja minulta pääsi huokaus.

Näin ruman talon ja ajattelin niitä poliittisia prosesseja, joiden tuella talo oli vähän väärään paikkaan syntynyt. Näin lumiauran naarmut betonikivetyksessä, ja ajattelin teknisen keskuksen romuluista suurpiirteisyyttä enemmän kuin naarmujen suhteellista söpöyttä laattaruudukon monotoniassa. Mutta näin myös ihmisen mitan mukaan, hyvien suunnittelukäytäntöjen mukaisesti viriteltyä kaupunkitilaa, jossa on melko mukavaa ja turvallista liikkua.

Ensiksi siis huomasin että joko kaupunki on tylsä, tai sitten minä. Mietittyäni lisää johtopäätös oli, että molemmat. Pienten vinouksien korjaaminen taiteen keinoin tuntui hukkuvan keskinkertaisuuteen, isompiin eivät paukut tuntuneet riittäviltä.

Ehkäpä suurin pulma olikin mittakaavoissa ja näkökulmissa. Ne tavoittelivat kaikki aaltolaisen evankeliumin mukaista ihmisen mittaa, ja päätyivät jonkin logiikan kautta keskikokoiseen keskivertoon. Kaupunki, joka houkuttelisi minunkaltaisen taiteilijan ulos tylsyydestään paremmin, sisältäisi enemmän epäinhimillisiäkin mittakaavoja ja säännöttömyyksiä.

Aloitin ongelmanratkaisun optisin keinoin. Intuitiivisesti ajattelin, että harmaa keskikokoisuus ja kaikkeen ulottuva normisuunnittelu katoaisi silmistäni, jos rajaisin näkökenttääni normaalin panoraaman sijasta pistemäiseksi. Niinpä laadin silmälasit, joissa katselen maailmaa pienten reikien läpi. Inspiraation vahvistamiseksi käytin prototyypissä sinisävyistä materiaalia – suuresti ihailemani Mikko Alatalon mukaan.

Tässä pisteessä olen nyt. Ensi kokeilut olivat lupaavia. Teen varsinaiset lasit vähän tukevammasta materiaalista, ja ehkäpä näkökenttääni osuu lähitulevaisuudessa enemmän sellaisia kaupungin kohtia ja pikkubugeja, joihin taiteellinen täsmähyökkäys tuottaa ratkaisun.

Kaupunkikuvaa lasien läpi nähtynä (klikkaa suuremmaksi)

  • lasit 2 Ongelmakohteiden tarkastelulasit
  • keskustelevat autot Keskustelevat autot
  • naarmut kadussa2 Naarmut kadussa
  • opoyn seinä Opoyn seinä
  • polkupyöriä reiän läpi Polkupyöriä reiän läpi
  • sokkelin porras Sokkelin porras
Kommentit
  1. Meiju Lampinen 7.9.2011 klo:08:50

    Keskustelevat autot:)

Viikon Kummitaiteilija

Kuoronjohtaja Petri Sirviö

silmälasipotretti

Petri Sirviö joutuu kohtaamaan monia mielenkiintoisia tilanteita selkä edellä. Hänen edessään seisoo silloin Mieskuoro Huutajat, jonka johtajana Petri on toiminut yli 20 vuotta. Kuoro on esiintynyt maailman merkittävien estradien lisäksi pahaa-aavistamattomille lokeille Jäämerellä, lehmille Euroopan pelloilla ja ihmisille monien kaupunkien kaduilla. Paitsi eläviä esityksiä, Petri Sirviö tekee myös videoita ja monenlaisia tekstipohjaisia töitä. Kesän alussa Petri lopetti pitkän pestin Oulun kaupungin kehitystyössä, ja valmistelee nyt uusia teoksia Itävaltaan.