Viikkotehtävä 14 Kirjoita sattumaruno. Tekstin tuottamisella sattuman avulla on pitkät perinteet.

Sattumaruno2

Kaupungin määritelmää ei pidä tavoitella liian hätäisesti; kaupunki on liian suuri ja meillä on kaikki mahdollisuudet erehtyä. Ensiksi täytyy inventoida kaikki minkä näkee. Tehdä luettelo kaikesta, mistä on varma. Määrittää peruskäsitteiden väliset rajat. Esimerkiksi mikä on kaupunki ja mikä ei. Täytyy pohtia, mikä erottaa kaupungin siitä mikä ei ole kaupunkia. Katsoa, mitä tapahtuu kun kaupunki loppuu.  –Georges Perec

Tekstin tuottamisella sattuman tai leikin kautta on pitkät perinteet aina surrealisteista, dadaisteista ja ranskalaisen kokeellisen kirjallisuuden ryhmästä Ouliposta alkaen. Itse törmäsin ensimmäisen kerran Oulipoon vuonna 2000. Häkellytti. Mykistytti. Ettäkö Keski-Euroopassa oli jo vuosikymmeniä sitten toiminut ryhmä joka kirjoitti rakenteiden pohjalta, leikin ja sattuman kautta! Lempikirjani on siitä asti ollut Georges Perecin Tiloja/Avaruuksia, jossa kirjoittaja varsin monelta eri kantilta pohtii kaupungin määritelmiä, leikkii numeroilla, kaduilla, kaupungin instituutioilla ja mahdollisuuksilla.

Tämän viikon tehtävänä on paitsi kirjoittaa runo sattumametodilla, myös sukeltaa uusien kirjojen pariin kirjastossa:

1. Mene mieleiseesi kirjastoon ja etsi mukava aloituspaikka. Ota kynä ja paperia esille.

2. Päätä luku, jonka avulla toteutat runon. Se voi olla onnennumerosi, kengännumerosi, omistamiesi kahvikuppien lukumäärä tai puhelinnumerosi viimeinen numero.

3. Laske hyllyt, jotka näet aloituspaikasta. Mene numeroasi vastaavan hyllyn luokse.

4. Laske hyllyn kirjat. Ota hyllystä teos, joka vastaa valitsemaasi numeroa.

5. Etsi kirjasta numerosi mukainen sivu.

6. Etsi sivulta numeroasi vastaava lause ja kopioi se sattumarunon aloituslauseeksi. Jatka samalla tavalla, kunnes runo on valmis.

7. Jätä valmis runo viimeisenä selaamasi kirjan väliin.

Huom! Voit myös kokeilla sattumarunon tekemistä pelkillä kirjojen nimillä, käyttämällä ainoastaan kirjan aloitus- tai lopetuslauseita tai valitsemalla käytettävät lauseet sattumanvaraisesti tökkäämällä sormesi johonkin kohtaan kirjaa.

Tämän viikon loppupuolella Turun kaupunginkirjastoihin levittäytyy lukuisia sattumarunouslaatikoita. Pidä siis silmät auki! Sattumaruno voi löytyä niin aikakausilehden, dekkarin kuin sarjakuvakirjankin välistä!

Sattumanvaraisen kirjan nro 3, sivun nro 57, lauseen nro 4, ("oravainen tervehtii"), myötä innostavaa sattumatekstualisointia,

Meiju Niskala Arjen löytöretkeilijä ja Turku365-teoksen taiteellinen johtaja

Lisälinkkivinkit tehtävään:
Tehtävävastaukset 18
Viikon kummitaiteilija

Kirjailija Niina Repo

Niina omakuva

Niina kirjoittaa sujuvasti niin kirjoja ja kolumneja, kuin sattumarunojakin!

Viikon koululaisryhmä

Pansion koulun valmot

kuva 0

Olemme Pansion koulun maahanmuuttajien valmistavan opetuksen oppilaita. Meitä on tällä hetkellä yhteensä 15, seitsemästä eri maasta. Opiskelemme kahdessa eri opetusryhmässä, kahden opettajan ja yhden avustajan johdolla.

Arjen löytöretkeilijät Yle Turun aalloilla!

Kuuntele viikkotehtävien toteutuksia myös Yle Turun verkkosivuilta.

Kuuntele
Kommentit 1
  1. Marko Nikander 22.2.2012 klo:22:05

    Lauseet valikoituivat avaamalla sattumanvaraisesti valitut kirjat sattumanvaraisesta kohdasta ja osoittamalla sormella sattumanvaraiseen kohtaan. Kirjoja/lauseita oli muutama enemmän kuin mitä lopullinen teksti antaa ymmärtää. Mutta vain seuraavat lauseet yhdistettynä toisiinsa tuntuivat joltain.
    Why should I pay out my hard-earned dollars to watch a fucking corpse?
    Don’t over think.